Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е помолил Националната комисия по ваксинации да обмисли дали може да препоръча поставянето на третата ваксина срещу COVID-19 до два месеца след последната доза, като начин за справяне с нарастването на инфекциите и хоспитализациите в страната и с оглед разпространението на варианта "Омикрон“ в Европа, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Помолих комисията по ваксинации да обмисли съкращаване на периода между втората и третата доза“, каза той пред депутатите по време на дебат относно нововнесения законопроект, който прави ваксинациите за хора над 60 години задължителни.

Мицотакис каза, че ако експертите се съгласят, бустърните дози може да бъдат достъпни за прилагане дори след четири месеца, вместо шест, какъвто е настоящият съвет.

Коментирайки законопроекта, той подчерта необходимостта от увеличаване на нивата на ваксинация за най-уязвимите.

"Настоявам да използвам прилагателното "необходимо“, защото го смятам за по-силно от думата задължително“, каза Мицотакис, добавяйки, че ваксинацията ще ограничи опасността за хората.

Превод и редакция: Тереза Герова