След десетилетия безрезултатни преговори Атина и Скопие подписаха през 2018 г. международно споразумение, което сред многото си разпоредби предвижда официалното име на страната да бъде "Северна Македония“, което да се използва както в страната, така и в чужбина. За лидерите и длъжностните лица на Северна Македония е задължение да използват договореното конституционно име на страната във всички случаи.

Това, което правят новоизбраният националистически президент и премиер на северната съседка на Гърция, нарушава буквата и духа на споразумението и е неприемливо. Техният популистки подход може само да навреди на страната им, включително на икономиката, пише Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Президентът Гордана Силяновска-Давкова и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ премиер Християн Мицковски правят голяма лоша услуга на страната си, като не се придържат към Преспанския договор, който между другото включва разпоредби, които повечето гърци ненавиждат, но са поели задължението да спазват.

Преспанското споразумение беше взаимно приемлив компромис, който нормализира отношенията на Северна Македония с нейния най-важен и могъщ съсед, укрепи нейната сигурност, като й позволи да влезе в НАТО, и улесни нейния процес на присъединяване към Европейския съюз с всички социални и икономически ползи, които идват с него. Гърция стана най-ревностният поддръжник на това положително развитие.

Сега действията на новото ръководство на Северна Македония дестабилизират региона. Както бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коциас отбеляза в авторска публикация в Kathimerini, Преспанският договор е от изключително геополитическо значение, тъй като допринася за освобождаването на проблемния регион от оковите на историята. "Това означава сигурност за Гърция и по-широкия регион, както и за Република Северна Македония. Последната съществува под постоянната заплаха от онези агресивни кръгове, които се стремят към "Велика Албания“ и "Велика България“, което означава разделяне на Северна Македония. Гърция, напротив, има всички основания да иска стабилност в тази страна.

Агресивната националистическа позиция на президента и премиера разбираемо се приема с тревога и подозрение в Атина и се осъжда от ЕС и САЩ, тъй като Западът не може да допусне "черна дупка“ в сърцето на Югоизточна Европа. Те ще повлияят негативно на отношенията не само с Гърция, но и с Европа като цяло и могат да замразят процеса на присъединяване на страната към ЕС.

Те ще навредят на Северна Македония по толкова много начини; човек може да си представи набор от възможни развития, както вътре в страната, но и, най-важното, отвън.

Не е твърде късно за ръководството на Северна Македония да промени курса и по този начин да служи на дългосрочните интереси на страната си.