България започна изграждането на дългоотлагана връзка за природен газ със съседна Сърбия, която ще позволи потоци от неруски газ към Белград и ще повиши сигурността на доставките в Югоизточна Европа. Това съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

След като Русия спря доставките на газ за Европа след войната в Украйна, европейските страни търсят алтернативни доставчици и по-активно се стремят към енергийно сътрудничество, отбелязва вестникът.

170-километровият газопровод, който ще минава от българския град Нови Искър до Ниш в Сърбия, се очаква да заработи до края на годината, заяви българският енергиен министър Росен Христов.

България, която обмисля проекта от 2012 г., планира 62-километровият участък на своя територия да бъде готов до края на октомври. Сърбия, която започна строителството миналия февруари, също ще има своята част готова до есента, твърдят официални лица.

"Този проект дава нови възможности на региона за истинска диверсификация и сигурност на доставките“, заяви българският президент Румен Радев на церемонията по откриването, на която присъства и президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Получаваме разширен достъп до европейските пазари... Сърбия получава достъп до нови източници на газ, идващи от Южния газов коридор и терминалите за втечнен природен газ в Егейско море“, допълни той.

В момента единствената газова връзка между двете страни транспортира руски газ от газопровода "Турски поток" до Сърбия.

Новият тръбопровод, частично финансиран с помощта на ЕС, ще предостави на Сърбия достъп до неруски доставки от Южния газов коридор и терминали за втечнен природен газ (LNG) в Гърция и Турция.

Тръбопроводът, по който газът ще тече и в двете посоки, ще разнообрази маршрутите, свързващи България с европейската газова мрежа.

България, която бе прекъсната от вноса на руски газ миналия април, откри нова газова интерконекторна връзка с Гърция, която в момента транспортира 1 милиард кубически метра азерски газ годишно. София също е подписала дългосрочна сделка за капацитет с Турция за внос на LNG, припомня Kathimerini.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова