Нито един самолет Embraer от модела Legacy 600, на който е пътувал основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин в сряда, не е претърпявал катастрофа в цялата история след създаването му, съобщава Telegram каналът "Вьорстка“.

Самолети от този модел започват да се доставят на клиенти през 2002 година. Производството им е спряно през 2015 година. За 13 години поточната линия са напуснали 177 машини, а ако се вземе предвид модификацията на модела - Legacy 650 - общият брой на произведените самолети надхвърля 300 броя. Според застрахователни брокери досега са изведени от експлоатация само седем, останалите са във въздуха.

През 2006 година е регистриран инцидент с Legacy 600, но той не е бил свързан с механична повреда. Тогава бизнес самолет от този модел, летял на Крайсерска височина, се сблъсква с Боинг 737-800 над бразилския щат Мато Гросо. Комисията за разследване на авиационни произшествия заключава, че причината за трагедията е грешка на диспечърите.

Бизнес самолетът, използван от Евгений Пригожин, е започнал да изпълнява полети през есента на 2007 година, т.е. към датата на катастрофата е бил в експлоатация 15 и половина години.

Самолети от този модел по различно време са били използвани и от бившия генерален директор и акционер на PhosAgro Игор Антошин, бившия депутат от Държавната дума Ашот Йегизарян и бившия президент на някога най-голямата застрахователна компания в Русия – "Росгосстрах“ - Данил Хачатуров.