Министърът на енергетиката на Катар предупреди, че макар Европа да разполага с достатъчно газ за електроснабдяване и отопление тази зима, по-трудното предизвикателство ще дойде през 2023 г., когато резервите ще бъдат изчерпани, пише Financial Times.

Саад ал-Кааби заяви, че ще бъде "много по-лошо догодина", ако има тежка зима, като добави, че енергийната криза може да продължи до средата на десетилетието, ако войната на президента Владимир Путин в Украйна продължи и газът "не започне да се връща обратно" от Русия.

"Предстоящата зима, поради запълнения капацитет на хранилищата, ще е добре", каза Кааби, който е ръководител на държавната газова компания QatarEnergy.

"Проблемът наистина ще бъде в попълването на резервите или на хранилищата за следващата година.

"Така че следващата и по-следващата година, дори до 2025 г., ще бъдат проблем."

Много европейски държави проведоха разговори с Катар, най-големия износител на втечнен природен газ в света, тъй като се стремят да се откажат от руските изкопаеми горива. Но Кааби предупреди, че не може да си представи бъдеще, в което "нулев руски газ" ще постъпва в Европа.

"Ако случаят е такъв, тогава мисля, че проблемът ще бъде огромен и за много дълго време", каза той. "Просто не разполагате с достатъчен обем, който да внесете, за да замените този газ в дългосрочен план, освен ако не кажете "ще изграждам огромни ядрени централи, ще разреша използването на въглища, ще изгарям мазут".

Миналата година Русия е доставила около 155 млрд. куб. м природен газ на страните от ЕС, което представлява около 40% от общото потребление на газ в блока. Брюксел се надява да намали тази зависимост чрез увеличаване на доставките по тръбопроводи от страни като Алжир и Норвегия, както и чрез масирано увеличаване на вноса на втечнен природен газ от по-далечни страни.

Според Bernstein Research обаче, за да се замени целият руски газ в Европа, ще са необходими годишно 112 млн. тона втечнен природен газ, което се равнява на почти една трета от целия днешен пазар.

Катар, който традиционно доставя 70 % от своя втечнен природен газ на азиатски клиенти по дългосрочни фиксирани договори, заяви, че ще може да насочи само 10-15 % от сегашното производство към Европа, докато не бъдат пуснати в експлоатация нови проекти.

Но Кааби заяви, че до 2025 г. няма да започнат нови големи газови проекти в световен мащаб, когато се очаква съвместното предприятие Golden Pass на QatarEnergy с ExxonMobil да добави към пазара 16 млн. тона втечнен природен газ годишно.

Катар също така изразходва почти 30 млрд. долара за разширяване на своето Северно находище, най-голямото газово находище в света, за да увеличи годишния си капацитет за производство на втечнен природен газ от 77 млн. тона на 126 млн. тона до 2027 г.

Преди почти една година Обединеното кралство започна преговори с Катар да стане негов "доставчик от последна инстанция". Кааби, който този месец се срещна с британския министър на енергетиката, заяви, че двете страни "се ангажират повече", но добави, че е трудно да се каже кога ще бъде постигната сделка.

"Ние сме много отдадени на Обединеното кралство и в крайна сметка ще стигнем до някъде, където ще можем да подкрепяме Обединеното кралство", каза той. "Със сигурност ще бъдем основен играч в подкрепата на Обединеното кралство в дългосрочен план".

През март Катар подписа временно споразумение с Германия, но тези преговори бяха съпътствани от разногласия относно продължителността на договорите. Доха води разговори и с Франция, Испания, Италия, Белгия, Полша и Словакия за разширяване на износа за тези страни.

QatarEnergy предпочита да продава своя газ чрез дългосрочни договори, които й дават сигурност, тъй като инвестира милиарди долари в енергийна инфраструктура. Свързаните с държавата азиатски купувачи на Катар обикновено се съгласяват на договори за доставка за 15 до 20 години.

Кааби заяви, че основният проблем, който засяга преговорите на Катар с европейските държави, е свързан с предизвикателствата, пред които са изправени правителствата, за да разберат как най-добре да се снабдяват с газ чрез фиксирани договори в среда, в която енергийните компании са частна собственост.

Той също така предупреди, че Европа трябва да "излезе от дискусията, че газът не е необходим за дълго време", което е препратка към надеждите, че континентът може да се откаже от изкопаемите горива и да премине към възобновяеми източници.

"Защото всички, които ще инвестират в газовия сектор, гледат към 25, 30, 40-годишен хоризонт за инвестиране и за получаване на разумна възвръщаемост на инвестициите", каза той. "Ако правителствата няма да подкрепят това, ще бъде трудно за инвеститорите да дойдат".

Кааби добави, че европейските преговори за катарския газ са създали "огромна конкуренция" с азиатските вносители, които се стремят да си осигурят дългосрочни доставки, тъй като Катар разширява добива си.

"Заради тази притегателна сила на Европа, която иска допълнителен газ азиатските купувачи гледат на същото и казват "задръжте, ние трябва да можем да осигурим бъдещите си нужди за развитие", каза той. "Говорим с почти всички клиенти в Азия, които много сериозно се опитват да сключат сделки."

Цените на втечнения природен газ се повишиха в световен мащаб след нахлуването на Русия в Украйна. Бенчмарковите цени за Северна Азия достигнаха 70 долара за милион британски термични единици (mmbtu) през август, което е повече от два пъти над цената в началото на годината. TTF, европейският бенчмарк за тръбопроводен газ и втечнен природен газ, достигна 311 евро за мегаватчас  през август, което е с близо 250 % повече в сравнение с началото на годината. Оттогава цените спаднаха както в Европа, така и в Азия поради по-мекото време и достигането на почти пълния капацитет на газовите хранилища в Европа.