Относително мнозинство от украинците (39,2%) смятат, че приемането на исканията на руския президент Владимир Путин да не се приема Украйна в НАТО ще отслаби сигурността на страната им, тъй като само ще разпали агресивността на руския държавен глава към Украйна, според проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), проведено на 13-16 декември, пише украинският вестник “Капитал“.

В същото време 29,7% от анкетираните смятат, че приемането на подобно изискване ще подобри сигурността на Украйна, защото ще отслаби агресивността на Путин към страната, а други 31,1% от анкетираните не са взели решение за мнението си.

49,2% от анкетираните смятат за реална заплахата от нахлуването на Русия на територията на Украйна. 41,4% от анкетираните обаче не очакват инвазия. 57,8% от анкетираните смятат, че дипломатическите и отбранителни усилия на властите за предотвратяване на нахлуването в Руската федерация са недостатъчни, а 27,1% ги смятат за достатъчни.

В случай на референдум преобладаващото мнозинство от респондентите биха подкрепили присъединяването на Украйна както към ЕС, така и към НАТО. В случай на референдум за присъединяването на Украйна към НАТО 59,2% от всички анкетирани биха гласували за присъединяване към Алианса, 28,1% против. В случай на референдум за присъединяване към ЕС 67,1% от всички анкетирани биха гласували за, 21,6% - против. Останалите респонденти не биха гласували или не са решили .

В същото време КМИС отбелязва, че като правило тези категории респонденти в резултат на това не участват в референдуми. Така от тези, които биха участвали в референдума, 67,8% биха подкрепили присъединяването на Украйна към НАТО, 75,7% - към ЕС.

Преобладаващото мнозинство от жителите на западната и централната част на Украйна подкрепят както членството в ЕС, така и в НАТО. На юг и изток подкрепата за евроатлантическата интеграция е по-ниска. В случай на присъединяване към ЕС обаче мнозинството от населението на южните и източните райони на референдума би подкрепило подобно решение, а в случай на присъединяване към НАТО гласовете "за“ и "против“ биха били разделени по равно.

Превод и редакция: Юлиян Марков