Политик от Републиканската партия се очаква да спечели изборите за Сенат в американския щат Аляска, показва прогнозата на Associated Press.

Отбелязва се, че към настоящия момент Лиза Мърковски и Кели Чибак водят на междинните избори в Аляска за горната камара на Конгреса на САЩ. И двете са номинирани от Републиканската партия, като досега Мърковски представляваше Аляска в Сената. Този щат е приел система за рейтингово гласуване, при която един избирател може да подкрепи няколко кандидата наведнъж.

Според последните оценки на американската мрежа Real Clear Politics, републиканците са си гарантирали 47 места в Сената, а демократите - 48.

Представителите на двете партии контролират равен брой места в Сената - по 50. Тъй като обаче поста вицепрезидент се заема от Камала Харис, нейните съпартийци от Демократическата партия автоматично имат предимство. Вицепрезидентът на САЩ е председател на Сената и може да гласува, ако при разглеждането на определен въпрос позициите на законодателите са разделени поравно. Така, за да контролират Сената, републиканците трябва да получат 51 места в него.