Сега е важно да се направи всичко, така че войната от източните граници на Европа да не се разпространи в централната част на континента, посочи австрийският канцлер Карл Нойхамер, имайки предвид Западните Балкани. При откриването на Европейския форум Алпбах Нехамер той, че затова е важно да се даде подходяща перспектива на целите Западни Балкани, предава Танюг.

Канцлерът говори специално за напрежението в Босна и Херцеговина и Косово.

По думите му, войната в Украйна няма да завърши скоро и предвид това трябва да се запазят някакви връзки с Русия, за да можеда бъде сложен край на конфликта чрез дипломатически средства.

Нехамер направи ясно изявление в полза на запазването на санкциите срещу Русия, като каза, че това е нещо, което трябва да се направи, предава Танюг. Той обаче посочи, че е основателно да се зададе въпросът дали санкциите засягат повече Русия, отколкото ЕС.

Сега е важно да се направи всичко, така че войната от източните граници на Европа да не се разпространи в централната част на континента, посочи австрийският канцлер Карл Нойхамер, имайки предвид Западните Балкани.

При откриването на Европейския форум Алпбах Нехамер подчерта, че затова е важно да се даде подходяща перспектива на целите Западни Балкани.

Той също така посочи напрежението в БиХ и Косово.

Нехамер се застъпи за продължаване на преговорите и във връзка с украинския конфликт.

Той каза, че няма да има бърз край на войната, но е необходимо да се поддържа връзка с Русия.

Нехамер направи ясно изявление в полза на запазването на санкциите срещу Русия, като каза, че това е нещо, което трябва да се направи, предава Танюг.

Той обаче посочи, че е основателно да се зададе въпросът дали санкциите засягат повече Русия, отколкото ЕС.

Руската агресия срещу Украйна е основната тема на Европейския форум Алпбах, който тази година се провежда под мотото "Нова Европа“.

Гост на откриването беше президентът на Молдова Мая Санду, която каза, че цяла Европа трябва да помогне на Украйна, защото украинците защитават цяла Европа.

На въпрос дали има опасност Русия да нападне Молдова, Санду посочи, че "рисковете са големи“, че "никой не може да се чувства в безопасност“ и че "Молдова е крехка демокрация без силна защита“.

Санду призова ЕС да даде на нейната страна, както и на Украйна, честна перспектива за присъединяване.Тя поиска от Брюксел да направи повече срещу дезинформацията, която, по думите й, се е превърнала в нарастваща заплаха.

Превод и редакция: Иван Христов