Канцлерът на Австрия Карл Нехамер призова за оценка на съществуващите санкции срещу Русия и подчерта, че налагането на нови ограничения срещу Москва би било грешка с оглед факта, че ефектът от мерките не е очаквания, предава ORF, най-голямата обществена медия в страната.

"Санкциите не трябва да ни отслабват повече от тези, срещу които трябва да действат“, каза Нехамер в интервю за журналисти от австрийската медия преди началото на заседанието на Общото събрание на ООН. Наказателните мерки не са толкова ефективни, колкото се очакваше и би било грешка да се мисли за нови, предупреди още австрийският канцлер.

По думите му "санкциите са най-мирната форма на протест срещу войната и страданието и демонстрация, че това не може да продължава“.

Според Нехамер при налагането на санкции във всеки случай са взети мерки страните, които са ги наложили, да не пострадат. "Ето защо, например, в случая с Австрия, нямаше газово ембарго“, каза той. Въпреки това австрийският канцлер призна за наличието на известни признаци на умора сред гражданите на западните държави, включително сред сънародниците му.

"На първо място, можете да видите, че хората са разочаровани, защото санкциите нямат ефекта, на който се надявахме, а именно, че войната ще спре“, обясни Нехамер. Той подчерта, че тук е необходимо търпение: "Знаем, че санкциите имат сериозни последици за руската икономика“.

Въпреки това канцлерът подчерта, че от негова гледна точка по-нататъшното затягане на антируските наказателни мерки в момента не е препоръчително. "Приехме много санкции. Сега трябва да видим ефекта от тези санкции и въпреки че те не са толкова ефективни, колкото очаквахме, смятам, че би било грешка да мислим за нови“, заключи Нехамер.

В същото време е необходимо да се опитаме да "изградим мостове“, така че "воюващите страни да могат отново да разговарят помежду си“. Целта трябва да бъде "да се намери начин за прекратяване на огъня“, но това изисква както Украйна, така и Руската федерация да бъдат готови за диалог. "В момента това не изглежда постижимо, но не трябва да се отказваме“, цитира австрийската телевизия ORF думите на Нехамер.