Миналата седмица от Канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски са инструктирали ръководителите на регионалните администрации да спрат всякаква комуникация с главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни, съобщава изданието "Страна.ua“.

Информацията бе разпространена от журналиста Юрий Николов, който се позовава на представител на местни власти в Украйна. По думите му заповедта е била връчена на губернаторите, "за да не създават вълнения от страна на регионалните елити около него (Залужни – бел. ред.)“. Жуналистът описва мярката като "ход на екипа на Зеленски за унищожаване на потенциален конкурент“.

Фактът, че между Зеленски и Залужни има конфликт, бе потвърден миналата седмица от самия президент на Украйна, който в интервю за британския вестник The Sun призова главнокомандващия ВСУ и други военни да не се намесват в политиката, тъй като това "не води до единството на нацията“.

По-рано "Страна.ua“ съобщи, че Зеленски се разграничил от депутата Мариана Безугла, която обвини главнокомандващия ВСУ в липса на ясен план за военните действия през следващата година.