Единадесет членове на националното събрание на Квебек отказаха да се врекат във вярност на краля на Обединеното кралство Чарлз III, съобщава европейската редакция на Politico.

Ръководителят на ляво ориентираната група Солидарност с Квебек, Габриел Надо-Дюбоа, нападна "колониалната, архаична и остаряла практика“, която се иска от нея да премине.

Крал Чарлз стана символичен държавен глава на Канада, след като майка му, дългогодишният монарх Елизабет II, почина през септември.

Членовете на националното събрание на Квебек трябва да се закълнат във вярност към монарха, за да заемат местата си в парламента.

Вместо това антимонархистката партия само се закле във вярност към народа на Квебек. Други трима членове на националното събрание, представляващи Партията на Квебек, ще последват примера в петък. Това означава, че те може да не успеят да заседават на следващата сесия на събранието на 29 ноември

Тяхната цел е да разклатят процеса на полагане на клетва и в крайна сметка да направят вярността към короната незадължителна.