Канада ще наложи санкции на 22 беларуски служители и 16 компании, за които се твърди, че са свързани с конфликта в Украйна, съобщава Reuters, позовавайки се на външното министерство на страната.

По думите му компаниите, които ще бъдат засегнати от ограниченията, работят в сферата на военното производство, машиностроенето, технологиите, железопътния транспорт и банковото дело.

Министерството на външните работи на Канада твърди, че сред беларуските служители има хора, които са "замесени в разполагането и транспортирането на руски военни и оборудване“ за войната в Украйна.

Общо Отава наложи санкции на повече от 1,5 хиляди лица и групи, включително от Беларус, в контекста на украинските събития.

Тази седмица канадският външен министър Мелани Джоли и премиерът Джъстин Трюдо ще се срещнат с бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская. Политикът каза пред канадския телевизионен канал CBC, че възнамерява да поиска от властите в Отава "да обмислят възможността за налагане на индивидуални санкции“ срещу беларуски служители, военни и служители на КГБ.