Канадските власти започнаха процес на изземване и конфискация на активите на бизнесмена Роман Абрамович, който е под икономически санкции на Отава заради войната Украйна. Това се казва в изявление на канадския външен министър Мелани Жоли, разпространено от ръководеното от нея ведомство.

"Министърът на външните работи Мелани Жоли днес обяви, че Канада ще конфискува и ще поиска конфискация на 26 милиона долара от Granite Capital Holdings Ltd, собственост на руския олигарх Роман Абрамович, който е под санкции съгласно [канадския закон за] Специални икономически мерки (срещу Русия)“, се казва в документа.

За първи път Отава реши да наложи разпоредба в закона, която позволява на държавата да конфискува активите на санкционирани граждани, според външното министерство. За целта Жоли ще трябва да се обърне към съда и в случай на положително решение конфискуваните средства ще бъдат насочени "за възстановяване на Украйна“. Както се уточнява в изявлението, Канада е първата от страните от Г-7, която обявява подобно решение, "демонстрирайки силен ангажимент за [оказване на помощ на] Украйна".