Канада ще подсили силите си в Латвия с разполагането на 15 танка Leopard 2A4M като част от усилията на НАТО за изграждане на боеспособна бригада в страна, която граничи с Русия, е заявил министърът на отбраната Анита Ананд, цитирана от Reuters.

Танковият отряд на армията ще бъде напълно разгърнат до есента, е заявила  министърът на отбраната Анита Ананд, говорейки пред репортери в Брюксел.

"Това значително ще повиши способностите на ръководената от Канада бойна група на НАТО в Латвия, гарантирайки нейната продължителна способност да защитава източния фланг на нашия Алианс“, е заявила Ананд.

Канада е в процес на увеличаване на присъствието си в Латвия, където има 800 членове на своите въоръжени сили в най-голямото си чуждестранно военно разполагане. Водената от Канада бойна група на НАТО в Латвия е съставена от  11 държави.

Канада, която има една от най-големите украински диаспори в света, е гласен поддръжник на Украйна във войната й с Русия и е предоставила военна и финансова помощ на Киев след инвазията през февруари 2022 г.

Освен това е член-основател на НАТО.

"Нека бъда ясен. Канада и всички съюзници в НАТО винаги ще защитават всеки сантиметър от територията на НАТО и ние разполагаме необходимите способности и персонал, за да изпълним това обещание“, е допълнила Ананд.