Правителството на Канада ще отдели 2,3 милиарда канадски долара (1,7 милиарда долара) за укрепване на своето икономическо и военно присъствие в Индо-Тихоокеанския регион като част от новата си стратегия за действие в тази част на света, съобщава Bloomberg, като се позовава на съответния документ.

Очаква се министърът на външните работи на Канада Мелани Джоли да представи официално новата стратегия в рамките на деня.

Според Bloomberg в документа се говори за намерението на Отава да се "противопостави на Китай“ в региона, който според Канада се превръща във "все по-разрушителна световна сила“. По-специално се твърди, че действията на Пекин представляват военна и икономическа заплаха. В същото време Отава възнамерява да започне диалог с китайското правителство по въпроси като изменението на климата, глобалното здравеопазване, биоразнообразието и неразпространението на ядрени оръжия.

Що се отнася до изграждането на военно присъствие в Индо-Тихоокеанския регион, Канада възнамерява да засили морските патрули, разузнаването и киберсигурността и да разшири военното сътрудничество с партньорите си в Източнокитайско и Южнокитайско море. Укрепването на икономическите връзки с региона включва инвестиции от 750 милиона канадски долара (повече от 560 милиона долара) в различни инфраструктурни проекти. Отава също се интересува от задълбочаване на икономическите връзки с Индия, Япония и Южна Корея.