Източна Канада се готви днес за една от най-силните бури в историята на страната, тъй като ураганът Фиона се насочи към Нова Скотия почти седмица след като опустоши части от Карибите, информира Reuters.

Канадските власти изпратиха извънредни сигнали в Нова Скотия и остров Принц Едуард, предупреждавайки за сериозни наводнения по бреговете и изключително опасни вълни. Хората в крайбрежните райони бяха посъветвани да се евакуират.

Двата най-големи авиопревозвача в страната - Air Canada и WestJet Airlines - преустановиха регионалните си услуги от петък вечерта.

Експертите прогнозират силни ветрове, бурни вълни и проливни дъждове от Фиона, която се очакваше да отслабне в сравнение с урагана от категория 3 в петък вечерта, но да остане циклон с ураганна сила, докато се движи през Атлантическа Канада.

Министър-председателят Джъстин Трюдо отложи заминаването си за Япония в събота, където трябваше да присъства на погребението на убития бивш министър-председател Шиндзо Абе, за да получи информация и да подкрепи правителствената реакция при извънредни ситуации, съобщи в Twitter прессекретарят Сесили Рой.

В петък вечерта максималните постоянни ветрове достигнаха 165 км/ч, като за голяма част от централната част на Нова Скотия и остров Принц Едуард, където живеят над 150 000 души, и за части от Нюфаундленд е в сила предупреждение за ураган, съобщи Националният център за ураганите на САЩ.

Ураганът трябваше да достигне сушата в източната част на Нова Скотия в събота сутринта, но дъждът и вятърът започнаха още в петък вечерта. Очакват се вълни с височина до 10 метра.

"Много, много места, отдалечени от центъра на бурята, все още ще бъдат сериозно засегнати от нея", каза метеорологът от Канадския център за урагани Иън Хъбард.

"И преди сме имали такива, но казват, че този ще е най-големият от всички", казва Крис Макфий, 53 г., от Сидни, Нова Скотия, който се е запасил с хранителни продукти, батерии и свещи. Той каза, че се чувства "малко нервен, предполагам".

Бурята може да се окаже по-свирепа от еталонните урагани "Хуан" през 2003 г. и "Дориан" през 2019 г., заяви на брифинг метеорологът от Канадския център за урагани Боб Робишо.