От 1 октомври Канада ще премахне всички ограничения, свързани с COVID-19, за пристигащите пътници, както и изискванията за тестване, карантина и изолация, съобщи правителството днес, предаде Reuters.

Решението за отпадане на ограниченията се основава на нивото на ваксинация в Канада, наличието на по-нови ваксини и лечения, както и на научно моделиране, което показва, че страната е преминала пика на последната вълна от коронавирусни инфекции, заяви правителството.

"До голяма степен благодарение на канадците, които запретнаха ръкави, за да се ваксинират, достигнахме момента, в който можем спокойно да отменим санитарните мерки на границата", заяви министърът на здравеопазването Жан-Ив Дюкло.

Над 90% от канадците над 12-годишна възраст са направили първичната серия ваксина срещу COVID, а по-рано този месец Канада разреши двувалентните ваксини COVID-19 на Moderna за възрастни, в първата адаптирана към Omicron ваксина в страната.

Дюкло заяви, че правителството е готово да възстанови ограниченията, ако възникне такава необходимост.

"Очевидно е, че не се надяваме да въведем отново някои от тези мерки, но ако се наложи да защитим безопасността на канадците, ще трябва да го направим", каза той пред репортери в Отава.

От събота нататък пътниците, независимо от тяхното гражданство, няма да трябва да подават информация за здравословното си състояние чрез приложението ArriveCAN или да предоставят доказателство за ваксинация.

Според изявлението ще отпадне и изискването пътниците да носят маски в самолетите и влаковете.