Канада възнамерява да изпрати повече кораби през Тайванския пролив, за да подчертае позицията си, че тези води са международни, а не китайски. По отношение на политиката към Пекин Отава планира да комбинира сътрудничество и подхода на "сдържане“. Това подчерта канадският външен министър Мелани Джоли в интервю за британския вестник The Financial Times.

"Ние ще продължим да осигуряваме функционирането на международния ред, основан на правила, по отношение на Тайванския проток. И затова нашата фрегата премина през пролива с американците през лятото, а освен това очакваме още фрегати да преминат през него“, увери министърът.

По думите й Канада ще инвестира 400 милиона канадски долара (297 милиона долара) във военното присъствие в Индо-тихоокеанския регион. "Новите военни ресурси", каза тя, ще помогнат за мир и стабилност. Броят на канадските кораби, разположени в региона, ще се увеличи от един на три. Освен това Отава планира да изпрати повече дипломати и военни аташета в страните от региона, както и да увеличи инвестициите в разузнавателния съюз Five Eyes, който включва освен представители на канадското разузнаване, разузнавателните служби на Австралия, Великобритания, Нова Зеландия и САЩ.

"Знаем, че трябва да направим повече, за да играем [значима] роля в сигурността на региона. Трябва да инвестираме в сдържане, защото вярваме, че това в крайна сметка е най-добрият начин да се съобразим с международните норми“, заяви Джоли.

В същото време министърът подчерта, че въпреки твърдата си позиция Канада смята за необходимо да си сътрудничи с Китай. Отава, каза тя, ще "предизвика“ Пекин, но ще "си сътрудничи, когато е необходимо“ по отношение на изменението на климата, неразпространението на ядрено оръжие и глобалните здравни въпроси, като предотвратяване на пандемии.

По-рано Джоли каза, че се планира да бъдат похарчени 2,2 милиарда канадски долара (повече от 1,64 милиарда долара) за прилагането на новата стратегия на Канада в Индо-тихоокеанския регион в рамките на пет години. Състои се от пет направления. По-специално Отава планира да увеличи военноморското си присъствие в региона и възнамерява активно да инвестира в региона.