Правителството на Канада ще закупи 88 изтребители F-35 от американската корпорация Lockheed Martin като част от програмата за обновяване на авиационния парк на ВВС. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната на страната Анита Ананд, предава Reuters.

"Днес обявявам, че Канада ще закупи нов флот от 88 усъвършенствани изтребители F-35 като част от споразумение, което имаме с правителството на САЩ и Lockheed Martin. Тази инвестиция се оценява на 19 милиарда долара (14,1 милиарда долара)“, обяви министърът. По думите й Канада ще получи първите 4 самолета през 2026 г., още 12 през 2027-2028 г., а договорът трябва да бъде изпълнен изцяло до края на 2032 г.

Ананд уточни, че с предвидените средства ще бъдат закупени не само за самолети, но и необходимото оборудване за поддръжката им. Освен това част от парите ще отидат за модернизацията на две бази на канадските ВВС, където ще бъдат базирани на F-35. Цената на един изтребител е 85 милиона долара.

През март 2022 г. Министерството на отбраната на Канада обяви, че е решило да закупи изтребители F-35 от Lockheed Martin, които ще станат новите основни изтребители за ВВС на страната. По-рано бе съобщено, че първите доставки на нови самолети, които трябва да заменят остарелите CF-18, ще започнат през 2025 г.

Бойните самолети CF-18 от четвърто поколение са на въоръжение във ВВС на Канада от началото на 80-те години на миналия век. В края на 2018 г. страната сключи сделка с Австралия за закупуване на 18 употребявани изтребители F/A-18, които да бъдат използвани по време на обявения период на замяна на канадските изтребители. Както уточни Ананд, тези самолети ще се експлоатират от канадските ВВС до 2032 г.