Властите на Израел удължиха до 23 декември всички ограничения, наложени върху експлоатацията на летище "Бен Гурион“ от 29 ноември, включително забрана за влизане на чужденци и задължителна изолация на завръщащите се граждани на страната, заради разпространението на щама "Омикрон“. Това съобщиха от кабинета на премиера, предава радио Kan.

"Премиерът Нафтали Бенет и министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц се съгласиха да удължат всички текущи ограничения на летище "Бен Гурион“ с още 10 дни, започвайки в полунощ на 12.12.2021 г.“ се казва в изявлението.

Според постановлението на израелските министри от 29 ноември "е забранено да влизат в Израел чужди граждани, с изключение на тези, които са получили разрешение от специалната комисия за специални случаи. Израелците, които са били ваксинирани или са се възстановили след преболедуване на коронавируса, трябва да преминат PCR тест след завръщането си в страната, след което ще трябва да бъдат изолирани у дома“.

На 26 ноември израелските власти решиха да добавят 50 африкански държави към червения списък с държави, чието посещение е забранено за израелци без специално разрешение. Решението също е удължено до средата на декември, посочва израелското държавно радио.

Превод и редакция: Тереза Герова