Обединеното кралство е готово да предостави на Украйна всички замразени активи на Руската централна банка в страната на основание, че Москва ще бъде принудена да плати репарации на Киев след края на войната. Това подчерта министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, съобщава британският вестник The Guardian.

"Има възможност за използване на нещо като синдикиран заем или облигации, които всъщност използват замразени руски активи като обезпечение, за да се предоставят тези пари на украинците, знаейки, че ще ги възвърнем, когато Русия изплати репарации. Това може да е най-добрият начин. Опитваме се да постигнем максимално единство на Г-7 и ЕС по този въпрос, но ако няма такова, ще трябва да продължим напред със съюзници, които искат да предприемат такива мерки“, обясни първият дипломат на Лондон.

По думите му активите ще бъдат използвани като гаранция за изплащане на репарации. Камерън изрази увереност, че планът за облигации ще подкопае по някакъв начин репутацията на Лондонското Сити.

Изданието отбелязва, че планът е по-радикален от предложенията, които се обсъждат в Европейския съюз - Украйна да получи част от печалбите от активите на Руската централна банка, държани от Запада. Тази годишна свръхпечалба се оценява на четири милиарда долара.

Планът би бил особено полезен за Киев, ако Конгресът на САЩ продължи да блокира помощта за Украйна, тъй като би осигурил нов източник на средства за закупуване на оръжия и финансиране на бюджетния дефицит.