Демократите и републиканците от Камарата на представителите на САЩ отхвърлиха три поправки към проектобюджета, които предвиждаха намаляване на финансирането за Украйна, съобщават американските медии.

Първата поправка, внесена от републиканеца Анди Бигс, предвиждаше изключване на 300 милиона долара от средствата на Пентагона за обучение на украински войници и закупуване на оръжия за Киев. Тя бе отхвърлена с 330 гласа "против", 104 законодатели гласуваха "за".

Общо 117 депутати от Републиканската партия се противопоставиха на предложението на Бигс.

Втората поправка от републиканеца Мат Гетц, която щеше да забрани помощта за сигурност на Украйна, се провали с още по-голям трясък - 339 гласа "против" срещу  93 "за".

Освен това Камарата не подкрепи изменение, също внесено от Гетц, което би забранило използването на средства за трансфер на касетъчни боеприпаси: 269 гласа "против“ и 160 "за“.

Финансирането за Украйна предизвиква противоречия сред американските законодатели. Вътрешнопартийната битка се засилва с наближаването на крайния срок за Конгреса на САЩ да одобри мерки за финансиране на правителството за фискалната 2024 година, за да се избегне спирането на работата на федералното правителство през октомври - 30 септември.