Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти бе избран за нов председател на долната камара на Конгреса в рамките на 15-и тур на гласуването, предават водещите американски и световни медии.

Маккарти получи 216 гласа, които в случая се оказаха достатъчни, за да бъде избран, тъй като шестима депутати не подкрепиха нито един от кандидатите. "Кевин Маккарти от щата Калифорния получи мнозинството от гласовете и беше избран за председател на Камарата на представителите“, обявиха в залата след вота.

За демократа Хаким Джефрис в 15-ия тур, както и във всички предишни, гласуваха 212 конгресмени, представители на Демократическата партия в долната камара на Конгреса на САЩ.

Постът на председател на Камарата на представителите е третият по важност в САЩ. Очакваше се Маккарти да го поеме още във вторник, но поради позицията на малка група съпартийци той не успя да събере необходимия брой гласове през последните дни. Според съобщения в медиите Маккарти е трябвало да направи редица отстъпки, за да се опита да убеди конгресмените да одобрят кандидатурата му. По-специално той се съгласи с определени ограничения по отношение на реда и условията на неговия мандат като председател. Според CNN някои републиканци са променили позицията си след телефонен разговор с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Така за първи път от 100 години изборът на председател на Камарата на представителите не бе ограничен до един тур на гласуване. За последен път подобна ситуация е възникнала през 1923 г., когато новият председател е избран след два тура на гласуване. 10-ият кръг се проведе за първи път от 164 години. През 1859 г. са били необходими 44 кръга, за да се избере председател на долната камара.

Преди назначаването на председател работата на долната камара на Конгреса остава всъщност парализирана, тъй като законодателите нямаха възможност да положат клетва и да преминат към пълноценна дейност. Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави Маккарти за избирането му и изрази готовност да "работи с републиканците", доколкото е възможно.