Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се готви да замине на обиколка в Азия, чиято цел е да укрепи връзките на САЩ със съюзническите държави в региона и да присъства на погребението на бившия японски министър-председател Шиндзо Абе, съобщава АФП.

"Това пътуване има три цели. Първо, разбира се, за да отдадем почит на действията на министър-председателя Абе и да подкрепим японския народ, който скърби за убийството му. Второ, да подновим ангажимента на Америка към нашите съюзници в една все по-сложна среда за сигурност. И накрая, да задълбочим връзките си в Индо-Тихоокеанския регион", заяви високопоставен служител на администрацията на пресконференция.

Камала Харис ще пристигне в Токио в понеделник, където ще се срещне с министър-председателя Фумио Кишида, който след това ще приеме цялата делегация на САЩ на вечеря. Във вторник вицепрезидентът на САЩ ще се срещне с австралийския министър-председател Антъни Албанес, след това с южнокорейския министър-председател Хан Дък Су, преди да присъства на погребението на бившия министър-председател, убит през юли.

В сряда Камала Харис ще се срещне с японски производители на полупроводници, където ще изтъкне предимствата на мащабния план за публични инвестиции, стартиран от американците в този сектор, след което ще посети военноморската база на САЩ в Йокосука.

В четвъртък вицепрезидентът на САЩ ще отпътува за Сеул за среща с южнокорейския президент Юн Сук-йол. Той е подложен на обстрел, след като направи обидни забележки към американски конгресмени, без да знае, че те са записани, в контекста на това, че САЩ са основният съюзник на Южна Корея.

Посещението е на фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Пекин по отношение на Тайван и заплахата от ядрен опит от страна на севернокорейския режим. Друг важен аспект на обиколката е икономическата политика на президента Джо Байдън за стимулиране на американската индустрия и производство у дома, която предизвиква безпокойство сред много азиатски компании.