Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че Северна Корея е страна с "брутална диктатура", незаконна програма за въоръжаване и безогледно нарушаване на човешките права, като отправи необичайно силни критики по време на посещението си на междукорейската граница в четвъртък, предаде Reuters.

Скоро след като Харис приключи пътуването си в Азия Северна Корея изстреля две балистични ракети от северната част на столицата си Пхенян в посока на полета ѝ от Южна Корея - третото подобно изстрелване за пет дни.

По време на първото си посещение в демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, Харис заяви, че тежко въоръжената гранична зона е ярко напомняне за "драматично различните пътища", по които са поели двете страни.

"В Северна Корея виждаме брутална диктатура, безогледни нарушения на човешките права и незаконна оръжейна програма, която заплашва мира и стабилността", каза Харис.

"Съединените щати и светът се стремят към стабилен и мирен Корейски полуостров, където КНДР вече не представлява заплаха", каза тя, наричайки Северна Корея с инициалите на официалното ѝ име - Корейска народнодемократична република.