Една от най-резонансните новини вечерта на 11 юни беше информацията за напредването на взводно-тактически формирования на Въоръжените сили на Украйна по долината на река Мокри Яли с постепенно установяване на контрол над селищата Нескучное, Благодатное, Урожайное и Макаровка, пише EA Daily.

Привличайки огнева подкрепа от РСЗО HIMARS и 155-мм артилерия с използване на далекобойни управляеми ракети M982 Block IA Excalibur (обсег 43-60 км) и разчитайки на трудните метеорологични условия, които възпрепятстват дългосрочното и ефективно използване на въздушни средства за оптико-електронно разузнаване на въоръжените сили на Руската федерация (включително БЛА ZALA 421-16E, S350 Supercam, Орлан-10 и др.), украинците превзеха тези села от марш, принуждавайки частите на въоръжените сили на Руската федерация да се оттеглят на предварително подготвени позиции в околностите на Старомайорск и Макаровка.

След това за много кратко време командването на 37-а отделна бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна започна да прехвърля големи резерви, използвайки участъци от магистралите Н-15 (Покровское - Богатир) и Т-05-18 (Богатир - Великая Новоселка ) до  укрепения район Велико Новоселково с последващ удар към Равнополск и Макаровка с цел по-нататъшно развитие на успеха и в крайна сметка достигане до стратегически важния отбранителен възел в село Старомлиновка.

Въпреки това към 13 юни метеорологичните условия се стабилизираха (диапазонът на метеорологичната видимост надхвърли 10-15 км) и работата на руските БПЛА от териториалното оптико-електронно разузнаване на руските въоръжени сили достигна същата редовност, което отново осигури стабилна и оперативна огнева работа на разузнавателно-ударните комплекси, основните инструменти на които са модернизираните 122-мм РСЗО "Торнад-Г", самоходни оръдия "Мста-С/СН", както и перспективни БПЛА камикадзе "Ланцет-3". В резултат на това почти всички разгърнати механизирани тактически ротни групи на Въоръжените сили на Украйна бяха разбити в Сторожевое и Благодатное, както и на марш във Времиевка и Велика Новоселка (по улица Интернационална).

Огромна роля в поражението на тези колони, представени от ОБТ Т-64БВ и T-80Б, както и бронирани машини MaxxPro и Mastiff PPV, изиграха "блуждаещите“ екипажи на РСЗО "Торнадо-Г“, чиито краткосрочни огневи позиции не позволи на екипажите на самоходните оръдия Krab и гаубиците M777A2 на въоръжените сили на Украйна да осигурят контрабатарейни пдействия с използването на управляеми снаряди Excalibur.

В момента продължават интензивни пехотни боеве за овладяване на Макаровка и Урожайне. За стабилизиране на фронтовата линия на 10-15 км от опорните пунктове на първата линия на отбраната, руската 127-ма мотострелкова дивизия (с огнева подкрепа от артилерия и оператори на боеприпасите на Ланцет-3 на ОБТФ "Каскад“) прехвърли няколко ротни части в Макаровка , състоящи се от няколко взвода БМП -3 и Т-90М, както и няколко разузнавателни подразделения на специалните сили, оборудвани с противотанкови системи "Корнет" и "Конкурс-М". Въпреки това и Макаровка, и Урожайное се намират в низина, без да предоставят на украинците никакви предимства. Те са перфектна цел за противотанкови ракети и артилерия, действащи от така наречената Равнополска височина.

На този фон се получава информация за формирането в тиловите райони на Запорожкия фронт (близо до селищата Богатир, Покровское, Чаплино и Ивановка в Донецка и Днепропетровска област) на няколко големи батальонни тактически групи едновременно, въвеждането на които в огневи контакт с руските резерви, разположени близо до Старомлиновка, е планиран за периода на следващия етап на влошаване на метеорологичната обстановка в посока Велико Новоселковское.

Въз основа на това, авторът стига до извода, че украинците все още разчитат на епизодично използване (или пълното отсъствие) от Въздушно-космическите сили на Русия на усъвършенствани всесезонни радарни разузнавателни средства, които включват контейнерни радари УКР-РЛ "Сич", поставени под крилете на модернизираните Су-34М и многообхватни РЛС МРК-411, монтирани на самолет за стратегическо радарно разузнаване Ту-214Р.