В района на Нижни Новгород е взривено  Audi Q7 на писателя Захар Прилепин. Полицията е задържа мъж, който може да е замесен във взрива, съобщиха от ТАСС.

Обстоятелства и последствия

Колата на Прилепин е взривена в село Пионерски. Селището е разположено в гориста местност на десния бряг на река Керженец. То се намира на 34 км от административния център на селския съвет - Красная Слобода и на 54 км от Нижни Новгород.

По предварителни данни под дъното на колата е поставено взривно устройство. Мощността е над 2 кг тротилов еквивалент.

Предната част на колата е била отнесена по време на експлозията, оставяйки кратер на мястото на инцидента.

Шофьорът на писателя е убит, а самият Прилепин е ранен. Той е настанен в болница с травми на двата крака, но е в съзнание. По данни на МВР други пострадали няма.

Ръководителят на района на Нижни Новгород Глеб Никитин е потвърдил, че писателят е получил леки фрактури, но няма заплаха за здравето му.

Реакция



Следственият комитет образува дело за взривяването на колата, прокуратурата в Нижни Новгород започна разследване. Опитът за убийството на Прилепин е квалифициран като терористичен акт.

В региона е въведен план "Преследване“ , полицаите са натоварени със задачата да спират всички съмнителни автомобили и да проверяват документите на шофьорите, както и да проверяват превозните им средства.

Кремъл все още не е коментирал ситуацията, очаквайки информация от правоохранителните органи.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Вашингтон е създал поредната терористична клетка от режима в Киев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изпрати телеграма до Прилепин, в която нарече покушението срещу него "подло нападение от нацистки екстремисти".

Председателят на комисията по сигурността и борбата с корупцията към Държавната дума Василий Пискарьов смята експлозията за престъпление на киевския режим.

Няма потвърждение за участието на украинските власти в експлозията, но според правоприлагащите органи отмъщението на украинските екстремисти се разглежда като версия.