"Украйна в сряда вечер направи опит да атакува Кремъл с помощта на два дрона",  това съобщиха от пресслужбата на президента на Русия, цитирани от ТАСС.

Устройствата са били деактивирани, в резултат на инцидента няма пострадали.

От Кремъл заявиха, че разглеждат инцидента като покушение срещу руския президент Владимир Путин. Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки "където и когато намери за добре", допълва пресслужбата.

Два безпилотни летателни апарата са били насочени срещу президентската резиденция в Кремъл, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Типът на дроновете не се уточнява.

Обстоятелствата около нападението

Военните и разузнавателните служители са предприели "навременни действия с помощта на радарни системи" и са извадили от строя устройствата, добавят от Кремъл.

От падането на летателните апарати и разпиляването на осколките от тях няма пострадали и нанесени материални щети.

Оценката на Кремъл



Москва разглежда атаката като "планиран терористичен акт и опит за покушение срещу президента на Руската федерация", заявиха от Кремъл. Самият държавен глава не е пострадал.

"Графикът на Путин също не се е променил, президентът работи както обикновено. В сряда той се срещна в Ново-Огарьово с губернатора на Нижегородска област Глеб Никитин.

В съобщението на Кремъл се подчертава, че ударът е нанесен "в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май, на който е планирано присъствието и на чуждестранни гости".

"Инцидентът обаче няма да повлияе на плановете на Кремъл - парадът на Червения площад на 9 май ще се състои" , съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков. "Путин ще участва в тържествата".

Забрана за пускане на дронове

Малко преди публикуването на изявлението на Кремъл кметът на Москва Сергей Собянин обяви забрана за изстрелване на дронове в столицата. Изключение правят устройствата, "използвани по решения на държавни органи".

Контранастъплението на Украйна вече е започнало



"Виждаме най-висока активност на вражеската авиация. Виждаме най-високата й активност по периметъра и вътре в нашия фронт“, заяви основателят на ЧВК "Вагнер", Евгений Пригожин.

Пригожин отбелязва, че Киев се активизира "извън историческите граници на Украйна".

Реакцията на Украйна

Прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров направи изявление за неучастието на Киев в атаката с дрон срещу Кремъл. Според него случилото се "е изостряне на ситуацията преди 9 май".

Участието на Киев в инцидента отрича и Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент. 

"Украйна не е атакувала тази нощ Кремъл или други обекти на територията на Русия. Обвинението от страна на врага е само опит за пресичане на информационната инициатива", коментира съветника на ръководителя на канцеларията на президента Михайло Подоляк, цитиран от РБК-Украйна.

Владимир Путин е бил заснет след  като Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове в неуспешен опит да го убие, предаде Sky News.

Руският президент се е срещнал днес извън Москва с губернатора на Нижни Новгород Глеб Никитин.