Украински диверсанти в четвъртък сутринта са проникнали в граничния район на Брянска област, съобщи ръководителят на региона Александър Богомаз. По последна информация са влезли в две села, води се бой. Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия потвърди, че в пограничната зона се провежда операция за "унищожаване на нарушители на държавната граница:.

ТАСС събра всичко, което се знае за атаката.

Богомаз съобщи за проникването на диверсанти в село Любечане, разположено в Климовски район непосредствено до границата с Украйна. Украинските сили са стреляли по автомобила, заяви той, убивайки един човек и ранявайки друг, 10-годишно дете.

Освен това, според губернатора, граничното село Сушани е било атакувано от дрон.

Според събеседник на ТАСС в правоохранителните органи, диверсанти са атакували и Любечан, и Сушани, между които има около 15 км по права линия. Става въпрос за няколко десетки въоръжени хора, заяви той.

Има битка между украински диверсанти и бойци от Националната гвардия на Русия.

ФСБ потвърди пред ТАСС, че в пограничната зона на Брянска област се "вземат мерки за унищожаване на въоръжените украински националисти, нарушили държавната граница".

Досега официално се съобщава за един загинал и един ранен.

До шестима души могат да бъдат държани заложници от украински диверсанти, съобщиха правоохранителните органи пред ТАСС. Събеседникът на агенцията заяви още, че сред цивилните има загинали и ранени.

Руската агенция отбелязва, че редовно се получават съобщения за украински диверсанти на руска територия, но като правило става дума за действия на диверсионно-разузнавателни групи в анексираните от Украйна региони на Руската федерация.

В понеделник, 27 февруари, Telegram-каналът Mash съобщи за издирването на диверсанти в Белгородска, Воронежска и Курска области. Регионалните власти отрекоха тази информация.

В Украйна е обявена въздушна тревога в районите, граничещи с Брянска област.