Към момента има три версии за това, какво се случи с падналия във водите на Черно море американски дрон MQ-9 Reaper, пише "Рибар“.

ВВС на САЩ твърдят, че до падането на безпилотния летателен апарат са довели маневрите на двойка руски Су- 27. Твърди се, че един от излетялите за прехващане самолети е използвал добре познат трик - отворил изпускателния клапан и залял дрона с гориво, чиято струя повредила главен ротор на MQ-9. САЩ дори нарекоха маневрата "екологически необоснована“.

Други източници твърдят, че причината за катастрофата е техническа неизправност. Твърди се, че в района на полета му наистина е имало самолети на руските ВКС, но те само са наблюдавали падането на БЛА.

Според третата версия MQ-9 Reaper е свален от руски изтребител с ракета въздух-въздух, като го е сметнал за ударен дрон на ВСУ.

Какво се случи всъщност?

Какво всъщност се е случило може да изясни видеозаписът от камерата на американски дрон, който очевидно е правил заснемане по време на полета. Преди публикуването му, както и преди появата на снимки на останките, е трудно да се определи точната причина.

Много по-важно е друго: подобен инцидент рано или късно щеше да се случи

От февруари 2022 г. над акваторията на Черно море непрекъснато работят разузнавателни самолети на страни от НАТО. Дроновете RQ-4 координират въздушните атаки на ВСУ и са известни случаи на нарушаване от тях на руското въздушно пространство, макар и за няколко секунди.

Според мнението на анализаторите, не е изненадващо, че пореден въздушен обект, летящ близо до полуострова, е бил приет за заплаха. Това е напълно логично на фона на редовните набези на украински дронове в Крим.

"Рибар“ смятат, че "такива инциденти могат да принудят хората в Пентагона да смекчат плама си и ако не да намалят разузнавателната дейност в Черно море, то поне да започнат да летят на по-голямо разстояние от руския бряг“.

И друг не по-малко важен въпрос е кой пръв ще стигне до останките на падналия MQ-9 Reaper. За Русия те могат да бъдат "много вкусна награда“.