Мощни земетресения почерниха Турция на 6 февруари, регистрирани са най-малко два труса с магнитуд 7.7. В резултат на това загинаха, според последните данни на "Анадолската агенция“, 3 381 човека, а броят на ранените надхвърли 20 426.  Разрушени са 5 575 сгради в общо десетте засегнати провинции. В страната бе обявен общонационален траур до 12 февруари.

Разрушителният удар падна и на територията на Сирия, като загинаха повече от хиляда души. Местните власти определиха ​​ситуацията в страната като "хуманитарна катастрофа". Освен това трусовете бяха усетени в Израел, Ирак, Кипър, Ливан, Грузия, Русия и дори Гренландия.

Ето основното, което се знае за трагедията.

Над 150 вторични труса

Първото земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер е станало в района на Пазарджик в провинция Кахраманмараш (Югоизточна Турция) на дълбочина 7 км в 04:17 часа местно време. Земетресението е усетено в 10 провинции, включително Кахраманмараш, Газиантеп, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Диарбекир.

Няколко часа след първото земетресение Министерството на извънредните ситуации на републиката съобщи, че магнитудът на вторичните трусове в Турция е започнал да намалява до 3,9-4,1.

Тогава бяха регистрирани още три земетресения с магнитуд от 6,4 до 6,6 в провинция Газиантеп и 100 повторни труса.

През деня бяха регистрирани вторични трусове с различна сила, поне още едно земетресение беше сравнимо по сила с първоначалното. Възникна на 67 км от град Кахраманмараш, епицентърът беше на 2 км от повърхността, магнитудът отново беше 7,7. Общо сеизмолозите са преброили повече от 150 вторични труса.

Турция съобщи, че няма заплаха от цунами по крайбрежието на Средиземно море.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече земетресението най-голямото природно бедствие за републиката от 1939 г. Той обяви национален траур до 12 февруари.

Сеизмичната активност беше усетена по-специално в Израел, Кипър, Ирак, Ливан, Абхазия, Грузия, Армения и Русия. Трусове от земетресение в Турция бяха регистрирани дори в Гренландия.

Настоящото бедствие е сравнимо с най-разрушителното земетресение в историята на Турция: през 1999 г. на брега на Мраморно море в Измит бяха регистрирани трусове с магнитуд 7,7. Това земетресение отне живота на 17 500 души.

Жертви и разрушения в Турция

По последни данни в югоизточната част на страната са загинали 2921 души, над 15 хиляди са ранени.

Повече от 7300 души са били спасени от развалините при издирвателни и спасителни операции, които продължават повече от 20 часа.

Разрушения са регистрирани в много турски провинции: Адана, Газиантеп, Диарбекир, Кахраманмараш, Малатия, Шанлиурфа. Повече от пет хиляди сгради се срутиха, включително многоетажни сгради, административни сгради и болници.

Губернаторът на провинция Кахраманмараш, където са епицентрите на земетресенията, определи ситуацията като много тежка.

Според вестник Yeni Şafak, историческа крепост в провинция Газиантеп, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, се е срутила.

Пристанището на Искендерун беше повредено и временно спря да работи. Според турската Главна навигационна дирекция там са се срутили част от доковете. Заради трусовете стотици товарни контейнери буквално се сринаха на купчина. По-късно там избухна силен пожар, който обхвана десетки контейнери. Пристанището е спряно. Според портала Marinetraffic към този момент 46 кораба са били в Искендерун.

Токът и интернетът спряха в южната част на страната.

МААЕ обяви, че природното бедствие не е засегнало ядрената безопасност в страната.

От "Росатом" съобщиха, че работата на строителната площадка на АЕЦ "Аккую" продължава.

Жертви и разрушения в Сирия

Броят на жертвите на бедствието надхвърли хиляда души още 2400 са пострадали. Според телевизионния канал Al Arabiya най-малко 50 души са загинали в резултат на срутването на жилищни сгради в провинция Алепо.

Телевизионният канал Al Hadath съобщи, че десетки хора остават под развалините в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия и Хама. Спасителните работи се извършват в бурно време под проливен дъжд. В северната част на страната железопътната комуникация е спряна.

Телевизионният канал Al Arabiya съобщи за спасяването на новородено изпод развалините в околностите на Алепо.

Пострадали са замъкът на кръстоносците Маргат (Маркаб) край Банияс, както и най-голямата петролна рафинерия в страната.

Пукнатини са се появили в стените на цитаделата на Алепо, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, според сирийската служба за музеи и забележителности.

Сестрата на сирийския премиер Хюсеин Арнус, Насуб Арнус, е загинала в резултат на срутването на сграда в град Хама, съобщава вестник Al Watan.

В северната част на страната е спряна железопътната комуникация, проверява се състоянието на релсите и мостовете.

До края на седмицата се преустановява работата на училищата и детските градини.

Министерството на външните работи на Арабската република определи ситуацията в страната "хуманитарна катастрофа" и призова страните членки на ООН да "протегнат ръка за помощ" на страната.

Действия на властите

Турция обяви най-високата, четвърта степен на тревога. Тя предвижда международна помощ.

Над 9000 спасители участват в издирвателно-спасителните операции.

В Анкара беше организиран спешен център в сградата на службата за извънредни ситуации. Той е ръководен от вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на околната среда и градското развитие Мурат Курум. Ердоган постоянно получава информация за ситуацията в засегнатите от земетресението райони.

Спасителни екипи бяха изпратени в югоизточната част на Турция от други региони на републиката, за да извадят хора от развалините.

Турският Червен полумесец започна да доставя кръв в помощ на пострадалите. Организацията призова жителите на републиката кръводаряват допълнително.

За участие в ликвидирането на последствията от земетресението турските военновъздушни сили са включили транспортна авиация.

Летищата на градовете Кахраманмараш и Газиантеп спряха да обслужват граждански полети.

Международна реакция

Помощ за Турция и Сирия предложиха и 45 страни по света, Европейският съюз, НАТО и МААЕ. Служителите на ООН, както заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, вече работят на мястото на трагедията. Властите на САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Нидерландия, Австрия, Чехия, Беларус, Грузия, Япония, Тайван, Алжир, Мексико и други страни обявиха изпращането на свои спасители в зоната на бедствието.

Посланикът на САР в ООН Басам Сабаг заяви, че Гутериш е уверил, че ООН ще направи всичко възможно, за да помогне на Сирия във връзка със земетресението.

Папа Франциск изрази съболезнования на жертвите.

Китай задейства механизми за реагиране при извънредни ситуации.

Иракски Кюрдистан спря износа на петрол за Турция.

Швеция отдели 657 000 долара за помощ на Турция и Сирия.

Ирландското правителство обяви отпускането на 2 милиона евро за подпомагане на последиците от земетресението в Турция и Сирия.

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец призова световната общност да предостави помощ в размер на около 75,6 милиона долара на пострадалото население на Турция и Сирия.

Сградата на кметството на Тел Авив беше осветена в цветовете на турското национално знаме в памет на жертвите на земетресението.

Министерството на външните работи на Република Словения препоръча на своите граждани да се въздържат от пътуване до югоизточната част на Турция.

Илон Мъск изрази готовност да изпрати терминали Starlink в Турция, ако са необходими по време на след земетресението. Турското правителство отказа.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователни телеграми и по-късно проведе телефонни разговори с турския и сирийския лидер Реджеп Тайип Ердоган и Башар Асад по-късно през деня. Както се отбелязва в съобщението на пресслужбата на Кремъл, в тези разговори Путин е изразил готовност да окаже "необходимата помощ за ликвидиране на последствията от това природно бедствие“. Асад "прие любезно това предложение“, а Ердоган каза, че "инструктира компетентните служби на страната да приемат помощта на руските спасители“.

Прогнози и експертни оценки

Турските сеизмолози сравниха инцидента със земетресението от 1999 г. Тогава недалеч от Истанбул, в Измит, на брега на Мраморно море, стана най-разрушителното земетресение в Турция с магнитуд 7,7. Загиват почти 17,5 хиляди души.

Сеизмичната активност в Северноанадолския разлом ще продължи още няколко седмици, но вероятността от повторна поява на подобни силни трусове остава много ниска.

Италианският експерт Джанлука Валенсизе предупреди за опасност от трусове в района на Кипър и Източна Турция.