Земетресение с магнитуд 7,4 удари провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция на 6 февруари. Загиват над 75 души. Според турски сеизмолози земетресението може да стане едно от най-разрушителните в страната в последно време.

ТАСС събра основната информация за последствията от земетресението.

Земетресение

Земетресението е станало в района на Пазарджик в провинция Кахраманмараш на дълбочина 7 км в 05:17 часа българско време (04:17 местно време).

По-късно в провинция Газиантеп станаха още три земетресения с магнитуд от 6,4 до 6,6. Имаше и 22 вторични труса.

Земетресението е усетено в 10 провинции, включително Кахраманмараш, Газиантеп, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Диарбекир.

Няколко часа след първото земетресение Министерството на извънредните ситуации на републиката съобщи, че магнитудът на вторичните трусове в Турция е започнал да намалява до 3,9-4,1.

Жертви и разрушения

По последни данни в югоизточната част на Турция са загинали най-малко 76 души, над 500 са ранени.

Най-малко 23 души са загинали в провинция Малатия.

В провинция Османие земетресение уби най-малко петима души.

Първоначално беше съобщено, че най-малко 10 души са загинали в провинция Шанлъурфа. След това броят им нарасна до 15.

Разрушения са регистрирани в Адана, Газиантеп, Диарбекир, Кахраманмараш, Малатия, Шанлиурфа. Рухнаха над 100 жилищни сгради, сред които многоетажни сгради.

Според вестник Yeni Şafak земетресението е срутило историческа крепост в провинция Газиантеп, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Действия на властите

В страната е обявена най-висока степен на тревога. Това предвижда международна помощ.

В Анкара беше организиран спешен център в сградата на отдела за извънредни ситуации. На нея присъстват вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на околната среда и градското развитие Мурат Курум. Президентът Реджеп Тайип Ердоган беше информиран за ситуацията в засегнатите от земетресението райони.

Спасителни екипи бяха изпратени в югоизточната част на Турция от други региони на републиката, за да извадят хора от развалините.

Турският Червен полумесец започна да доставя кръв в помощ на пострадалите. Организацията призова жителите на републиката да направят кръводарение.

За участие в ликвидирането на последствията от земетресението турските военновъздушни сили са включили транспортна авиация.

Земетресения в други страни

Земетресение с магнитуд 4,8 беше регистрирано в Източното Средиземноморие. Това засегна Сирия.

Броят на жертвите на бедствието достигна 237, пострадалите - повече от 600. Информация за жертвите, пострадалите и разрушенията в неконтролираните от Дамаск райони на Сирия не е получена.

В Сирия вторичните трусове доведоха до разрушаването на няколко сгради в провинция Хама.

Al Hadath съобщи, че в Сирия десетки хора остават под развалините в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия и Хама.

В северната част на Сирия е спряна железопътната комуникация, проверява се състоянието на релсите и мостовете.

В къщи и апартаменти в главния град на Кипър – Никозия, е усетена вибрация на стените и таваните.

Силни земни вибрации бяха усетени в много части на Ливан, включително Бейрут и долината Бекаа. Няма данни за щети или жертви.

Трусовете са усетени в Багдад. Осезаемите трусове са продължили няколко минути около 05:20, стените на сградите са се разклатили. Жилищни райони и хотели в центъра на града не са засегнати. Няма данни за щети или жертви в цялата страна.

Италианският отдел за гражданска защита предупреди за опасност от цунами в южната част на страната, по-специално край бреговете на южните региони Калабрия, Пулия и Сицилия. Препоръчително е да се отдалечите от крайбрежните зони и да следвате инструкциите на местните власти.

Международна реакция

Администрацията на САЩ е готова да окаже помощ във връзка със земетресението, заяви в изявление съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Илон Мъск изрази готовност да изпрати терминали Starlink в Турция, ако са необходими.

Експертни прогнози

Турските сеизмолози сравниха инцидента със земетресението от 1999 г. Тогава недалеч от Истанбул, в Измит, на брега на Мраморно море, стана най-разрушителното земетресение в Турция с магнитуд 7,7. Загиват почти 17 500 души.