Полските медии съобщиха във вторник за падането на две ракети в източната част на страната близо до границата с Украйна, убивайки двама души. По-късно властите на страната направиха две изявления: външното министерство твърди, че ракетата е руско производство, а президентът Анджей Дуда заяви, че няма точни данни за собствеността на боеприпасите, паднали върху страната.

На свой ред руското министерство на отбраната нарече провокация изявлението, че ракетите са руски, като уточни, че не е имало удари от Руската федерация с оръжия в близост до украинско-полската граница.

САЩ също съобщиха, че не разполагат с данни, потвърждаващи информацията за предполагаемото падане на руски ракети.

Във вторник полското радио Zet, позовавайки се на неофициални източници, съобщи, че две ракети са ударили зърносушилни в село Пржеводов в Люблинското воеводство в Източна Полша, разположено на границата с Украйна. В резултат на това са загинали двама души. В съобщението не се уточнява собствеността на ракетите.

По-късно полското външно министерство излезе с изявление, че над селото е паднала една руска ракета. Във връзка с това полското външно министерство привика за обяснения руския посланик във Варшава Сергей Андреев. В същото време Дуда каза, че републиката не разполага с точни данни коя страна е изстреляла ракетата, това трябва да установи следствието, но отбеляза, че "най-вероятно това е ракета руско производство".

На този фон премиерът Матеуш Моравецки свика спешна среща в Бюрото за национална сигурност с членове на Комисията по сигурност и отбрана. В резултат на това беше решено да се повиши бойната готовност на някои военни части в страната. По-късно Моравецки обяви, че всички ключови служби, включително специалните, са поставени в повишена готовност.

Освен това Дуда реши да проведе заседание на Съвета за национална сигурност в сряда.

Според съобщения в медиите село Пржеводов е било отцепено от органите на реда. Полицейски патрули дежурят по всеки път и пътека, като пропускат само служебни коли и местни жители.

Дуда е разговарял и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и е обсъдил с него възможността за използване на член 4 от Договора на Алианса, заяви ръководителят на Бюрото за национална сигурност Яцек Севера.

На страницата си в Туитър Столтенберг написа, че съюзниците от НАТО се консултират по инцидента в Полша. "Важно е всички факти да бъдат установени“, каза той.

Посланиците на страните от НАТО също възнамеряват да проведат спешна среща в сряда.

Според дипломатически източник в мисията на една от европейските страни в Брюксел, реакцията на НАТО ще зависи пряко от изявленията на Варшава за собствеността на ракетите – независимо дали става въпрос за украински ПВО или руски крилати ракети.

Руското министерство на отбраната нарече провокация изявленията на полските медии и официални лица, че ракетите са на Руската федерация. Както посочиха във военното ведомство, не е имало удари с руско оръжие в близост до украинско-полската граница.

Руското министерство на отбраната подчерта, че публикуваните от полските медии снимки на останките от мястото на инцидента нямат нищо общо с руските оръжия.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза пред CNN, че няма информация за инцидента в Полша.

На свой ред Министерството на отбраната на САЩ заяви, че няма информация, потвърждаваща съобщенията за предполагаемо падане на руски ракети в Полша. От ведомството не отговориха на въпроса дали ще бъде намесен член 5 за колективната отбрана на Северноатлантическия договор, подписан в американската столица през 1949 г.

На свой ред Белият дом посочи, че Съединените щати работят с полското правителство за събиране на допълнителна информация и едва след това възнамеряват да определят по-нататъшни стъпки, като подчертаха, че не се стремят към ескалация на ситуацията около Украйна.

Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател каза, че САЩ са готови да "застанат рамо до рамо" със съюзниците от НАТО, но все още не искат да обсъждат хипотетични сценарии. За Съединените щати е важно преди всичко да се определи дали случилото се е случайно или умишлено.

Дуда проведе и телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, който беше информиран за инцидента в Полша.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че възнамерява да свика спешна среща на лидерите на страните от ЕС, които участват в срещата на Г-20 в Бали. Желанието за обсъждане на полския инцидент на Г-20 беше отчетено и от френския президент Еманюел Макрон.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел посочи, че е в контакт с външните министри на ЕС относно ситуацията в Полша. Редица държави, включително Германия, Франция, Канада, съобщиха, че са в контакт с полската страна.

Британското външно министерство заяви, че все още проучва съобщенията за падащи ракети, а холандският премиер Марк Рюте призова да се разберат всички подробности за случилото се.

Унгарският министър на отбраната Крищоф Шалай-Бобровницки посочи, че е необходимо да се запази спокойствие и че все още няма нужда от каквито и да е стъпки във връзка със спирането на изпомпването на петрол по тръбопровода "Дружба" и инцидента в Полша. Швейцарският президент Игнацио Касис също призова за максимална сдържаност, а причините и виновните за случилото се според него трябва да бъдат установени от разследването.

Литва, Франция, Великобритания, Словакия обявиха намерението си да проведат консултации във връзка с съобщенията за инцидента.

Член 4 от Вашингтонския договор е предпоследната стъпка в отговора на НАТО на заплахите към страните-членки.

Петият член от Вашингтонския договор, който държава от НАТО може да инициира, когато смята, че е била атакувана военно и Алиансът трябва да даде колективен военен отговор. Тази статия е използвана за единствен път в историята от Съединените щати, наричайки терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. атака срещу Америка.

Резултатът от военния отговор на Алианса беше интервенцията на САЩ и НАТО в Афганистан и на ръководената от САЩ международна коалиция, но без участието на НАТО като организация, в Ирак.