Руските войски отново атакуваха различни инфраструктурни обекти на територията на Украйна.

Ракетната атака  беше предшествана предната вечер от активна работа на руските безпилотни самолети-камикадзе Геран-2. Очевидно въоръжените сили на Руската федерация, в допълнение към директните удари, по този начин са идентифицирали позициите на противовъздушната отбрана на ВСУ, пише "Рибар“.

Анализаторите са успели до момента да съберат следната информация за резултатите от ударите:

Одеса: близо до града отново са ударени подстанции Новоодеская 330 Кв и Усатово 330 Кв. В Одеса частично липсва вода и електричество, местните власти обявиха дълги периоди на прекъсване на електрозахранването.

Киев: Руските въоръжени сили удариха неназован обект в Голосеевския район на града. Някои представители на украинските власти смятат, че ударите са нанесени с балистични ракети.

Киевска област: в мрежата беше активно разпространена информация, според която Киевската помпено-акумулираща електроцентрала може да е била ударена, но няма потвърждение за това. В същото време от местната администрация потвърдиха за попадение в едно от енергийните съоръжения в региона.

Винница: няколко експлозии прогърмяха в покрайнините на самия град и в района днес. Сред целите вероятно е Ладижинската ТЕЦ.

Запорожие: Руските въоръжени сили нанесоха мощен ракетен удар по едно от индустриалните предприятия в предградието Волнянск.

Краматорск: снаряд удари едно от медицинските заведения в Ивановка край Краматорск, където, според "Рибар“, са били разположени украински войници.

Лвов: местни източници съобщиха за удар по едно от инфраструктурните съоръжения, но по-късно се оказа, че тази информация е невярна.

В Днепропетровска, Житомирска и Николаевска области са работили системите за ПВО.

Малко преди ракетната атака в Херсон, Черкаси, Киев, Днепър, Запорожие и други региони на страната властите извършиха превантивни аварийни прекъсвания на електрозахранването.

Този път руската атака беше по-малка като брой изстрелвания и поразени цели от предишните. Според анализаторите ударите са постигнали целите си, защото сега подстанциите Усатово и Новоодеская в южната част на страната не могат да получават електричество.

Това обаче не е достатъчно, за да изведе от строя енергийната система на Украйна, ако руското командване все пак си поставя такава цел, отбелязват от "Рибар“.