В югоизточна Турция в понеделник вечерта отново бяха регистрирани две мощни земетресения, придружени от десетки вторични трусове. Те бяха усетени и в редица съседни страни. В резултат вече има съобщения за жертви и разрушения.

Турският орган за управление на извънредни ситуации (AFAD) съобщи за две земетресения с магнитуд 6,4 и 5,8, на разстояние 17 минути, в югоизточната част на страната. Първото земетресение е станало в окръг Дефне на провинция Хатай, второто - в окръг Самандаг в същата провинция.

В същото време според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център магнитудът на земетресението в Антакия е бил 6,3.

Трусовете бяха усетени в Сирия, Ливан, Кипър, Израел и Египет. Според сирийските медии местни сеизмолози са регистрирали земетресение с магнитуд 6,3 в граничния район с Турция, епицентърът е бил на дълбочина 16 км.

Властите на провинциите Анталия, Мерсин и Хатай призоваха жителите да стоят далеч от бреговата линия поради заплахата от покачване на морското равнище.

В град Искендерун се евакуира единствената работеща държавна болница.

Жертви и разрушения

Най-малко осем души са били ранени при двете земетресения, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай. Той добави, че към момента няма опасност от цунами по средиземноморското крайбрежие на Турция.

Ръководителят на окръг Хатай Лютфю Саваш заяви, че има жертви, които са под развалините. Според телевизионния канал Habertürk в квартал Дефне има разрушени къщи.

Една жена загина в град Самандаг, четирима души са под развалините, съобщи CNN Türk.

Според телевизионния канал Al Jazeera няколко души са били ранени в сирийския град Ал-Атариб. Освен това се съобщава за жители на града, попаднали под развалините.

Най-малко шестима души са ранени в Алепо, съобщи SANA. Според лекарите шестима души са били откарани в градската болница, които са били ранени при срутването на сгради.