Основаният от бившия руски олигарх Михаил Ходорсковски център за разследвания Dossier Center/Центр "Досье“ представи информация, съгласно която един от тримата арестувани във Великобритания българин е поддържал тесни контакти с австрийския бизнесмен Ян Марсалек, издирван за една от най-големите финансови измами в Германия.

Пояснява се, че соченият като "мозъка“ на групата Орлин Русев е предоставил на бившия мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard специално оборудване срещу следене. Припомня се, че името на Марсалек бе замесено в измамна схема, при която бяха откраднати около два милиарда долара.

Разследването на центъра показва, че двамата са поддържали контакти още от 2015 година. Според центъра Русев е предоставил на Марсалек телефон със специална защита срещу проследяване и с възможност за използване на т.нар. комуникационен протокол SS7 -  специален набор от протоколи за телефонна сигнализация, която позволява изпращане на текстови съобщения до определени абонати, събиране на информация за тяхното местоположение и други лични данни. 

Операторската поддръжка на това устройство е извършена от руския гражданин Антон Гришаев, който живее в Чешката република. Смята се, че той е съдействал за прехвърлянето на номера на Марсалек от германски мобилен оператор към чешки. Твърди се, че Русев обещал на Марсалек точно Гришаев да конфигурира SIM картата на австрийския бизнесмен в Чешката република.

Предполага се, че след разкриването на измамната схема в Германия Марсалек е избягал в Русия и се укрива някъде на територията на Московска област. Центърът твърди, че той има връзки с руските служби.