Въпреки че международната общност даде сигнали, че почти е достигнат лимита на възможните санкции срещу Русия за войната в Украйна, украинските Телеграм канали направиха списък на възможните бъдещи ограничения срещу Москва заради предстоящата анексия на окупираните украински територии в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

• Изолацията на руската финансова система ще продължи - броят на банките, включени в списъка на SDN, ще се увеличи и тъй като всички държавни банки вече са там, той ще се разшири с частни играчи.

• Ще бъдат затворени финансовите операции с помощта на SWIFT за максимален брой банки. Сметки в банки в Европа и САЩ ще бъдат затворени, преводите на долари, евро, лири и други твърди валути в чужбина и дори в Русия ще станат невъзможни.

• Сценарият със санкции срещу Националния клирингов център става все по-реалистичен. Но засега той е защитен от това, че е едно от звената в разчетите на страните от ЕС за руския газ.

Чуждите брокери под заплахата от вторични санкции могат да откажат да обслужват клиенти от Русия.

• Блокирането на резервите на Руската централна банка може да доведе до тяхната конфискация в полза на Украйна.

Има голяма вероятност ограниченията на санкциите да бъдат разширени за нови руски експортни артикули - феросплави или продукти на химическата промишленост...