Създаването на така наречената Западнобалканска четворка, онзи ден в Скопие, която се състои от Албния, Косово, Северна Македония и Черна гора, според някои политици и анализатори е "удар в гърба" на проектът "Отворени Балкани", чиито членове са Сърбия, Северна Македония и Албания, пише сръбското издание Политика.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи обяви в Туитър, че платформата на Западнобалканската четворка е в съответствие с общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС, но и с демократичните ценности и принципи.

Политическият анализатор Бошко Вукичевич заяви, че в членовете на Западнобалканската четворка той наблюдава "традиционни "двойни стандарти“, които следват отношението на Запада, преди всичко на САЩ, към сръбския народ след разпадането на бивша Югославия. "

"Ако целта за установяване на т.нар Западнобалканската четворка беше културната и икономическа интеграция на албанския народ в региона, не трябва да има нищо лошо в това. Възниква обаче въпросът: ако целта е икономическо, културно и транспортно свързване на страните от региона – откъде се появи тази нова вместо инициативата "Отворени Балкани“, отбелязва Вукичевич.

Той добавя, че "трябва да се има предвид, че от споменатите фактори на новата инициатива само Албания е албанска държава, докато в Черна гора албанците са национално малцинство, а Косово е временно отнета част от Сърбия".

"Интересно е, че западните центрове на власт гледат благосклонно на всеки проект за културно-икономическо свързване и интеграция на албанския народ на Балканите, докато подобни сръбски проекти най-често се гледат враждебно или най-малкото с подозрение. Така в тази среда проектът "Сръбски свят“ също се разглежда като дестабилизиращ, въпреки че в него няма нищо по-различно от това, което европейските държавници са имали предвид, когато са започнали интеграционния процес, от който впоследствие се роди Европейският съюз“, заяви той.

Милан Кнежевич, президент на Демократическата народна партия и един от лидерите на Демократичния фронт, реагира по следния начин на създаването на така наречената Западнобалканска четворка:

"Хубаво ли е да видя съветника на Дритан (Абазович) на срещата на върха на Велика Албания?“ И ние няма да участваме в "Отворени Балкани", докато Сърбия не напусне. "Достойни" предци от Шкодра и Мойковац. Провали се... ако може повече от това“, написа Кнежевич в Туитър.