В деня след смъртта на кралица Елизабет II ще има поредица от церемониални събития, които официално да отбележат възкачването на новия крал на трона, пише Sky News.

По традиция Съветът за коронацията се събира възможно най-скоро в двореца Сейнт Джеймс, обикновено в рамките на 24 часа след смъртта на монарха, и се състои от частни съветници, висши държавни служители и лорд-кмета, наред с други.

Процесът исторически е разделен на две части.

Смъртта на кралицата ще бъде официално обявена от лорд-президента на Съвета, преди да бъде прочетена "Прокламацията за възкачване“.

Чарлз ще прочете клетва, в която ще обещае да "поеме задълженията и отговорностите на суверенитета“ и да следва стъпките на майка си.

Съпругата му Камила и синът му принц Уилям ще бъдат там, тъй като и двамата са членове на Тайния съвет.

Камила ще стане съпруг на кралица-консорт, потвърди самата тя в изявление, за да отбележи началото на нейните празненства за платинения юбилей, слагайки край на несигурността около новата й титла.

Прокламацията е първият път, когато можем да разберем кое име Чарлз ще вземе като крал.

Не е задължително царственото му име да е крал Чарлз III. Той може да избере да използва което и да е от имената си - Чарлз, Филип, Артър или Джордж.

Например дядо му крал Джордж VI е роден Алберт, а чичо му Едуард III е Дейвид.

Първото обявяване традиционно е на балкона на двореца Сейнт Джеймс, а второто - на Кралската борса в Лондонското сити.

Вероятно Чарлз ще се обърне към нацията в телевизионно предаване и ще има първата си среща с министър-председателя и кабинета, преди да пътува из Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за церемонии по провъзгласяването в децентрализираните нации.

Коронацията на краля няма да стане веднага. Кралицата не беше коронована повече от година след смъртта на баща си.