Бунтовни руски наемни бойци изминаха по-голямата част от пътя към Москва, преди лидерът им да обяви, че са се съгласили да се върнат, за да избегнат кръвопролития. Ето хронология на събитията, както са се развили през последните 24 часа, пише Reuters.

ПЕТЪК

Евгений Пригожин, собственикът на частната военна компания, наречена "Вагнер“, пуска видео, засилващо враждата му с руското военно ръководство и за първи път отхвърля основното оправдание на президента Владимир Путин за нахлуването в Украйна.

- В поредица от последващи аудиозаписи, публикувани в Telegram, Пригожин казва, че "злото“ на руското военно ръководство "трябва да бъде спряно“ и неговата наемна част от Вагнер ще поведе "марш за справедливост“ срещу руската армия.

- Руската служба за сигурност ФСБ отговаря, като открива наказателно дело срещу Пригожин, заявявайки, че той е призовал към въоръжен бунт.

Заместник-командващият кампанията на Русия в Украйна, генерал Сергей Суровикин, настоява милицията на Вагнер да се откаже от противопоставянето си на военното ръководство и да се върне в базите си.

СЪБОТА

Пригожин казва, че хората му са преминали границата от Украйна в Русия и са готови да изминат пътя "докрай" срещу руските военни.

- Бойците на Вагнер навлязоха в южния руски град Ростов, казва Пригожин в аудиозапис, публикуван в Telegram.

- Белият дом казва, че наблюдава ситуацията, свързана с Русия и силите на Вагнер, и ще се консултира със съюзници и партньори относно развитието.

- Губернаторът на южната руска област Ростов, съседна на Украйна, казва на жителите да запазят спокойствие и да останат на закрито, тъй като става ясно, че силите на Вагнер са поели контрол над град Ростов.

- Министерството на отбраната на Русия издава изявление, призоваващо бойците на Вагнер да изоставят Пригожин, заявявайки, че са били "измамени и въвлечени в престъпно приключение".

- Руски източник от службите за сигурност казва пред Reuters, че бойците на Вагнер са поели контрол над всички военни съоръжения в град Воронеж, на около 500 км южно от Москва.

Путин прави телевизионно обръщение, обещавайки да смаже това, което той нарича въоръжен бунт. Той обвинява Пригожин в "предателство" и "нож в гърба".

- Чеченският лидер Рамзан Кадиров, съюзник на Путин, казва, че неговите сили са готови да помогнат за потушаването на бунта на Пригожин и да използват сурови методи, ако е необходимо

- Европейските правителства, включително Великобритания, Франция, Германия и Италия, издават изявления, в които казват, че следят отблизо развитието на събитията в Русия. През деня много други правителства по света публикуват подобни изявления.

- Руски военни хеликоптери откриват огън по конвой от бунтовнически наемници, вече на повече от половината път към Москва, в светкавично настъпление, след като превзеха Ростов през нощта.

- Украинският президент Володимир Зеленски казва, че "слабостта на Русия е очевидна“ и колкото по-дълго Москва задържи своите войски и наемници в Украйна, толкова повече хаос ще предизвика у дома.

- Сергей Наришкин, ръководителят на руското външно разузнаване, казва, че е ясно, че опитът на Пригожин да дестабилизира обществото и да разпали братоубийствена гражданска война се е провалил.

- Руски войници са поставили картечна позиция в югозападния край на Москва, според снимки, публикувани от вестник "Ведомости“.

Снимките също показват въоръжена полиция, която се събира на мястото, където магистрала М4 - по която се движат бунтовните наемници на Вагнер - достига до руската столица.

- Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с Путин и го призовава да действа разумно, казват от турското президентство.

Беларус публикува изявление, в което потвърждава съюза си с Русия.

- Белият дом казва, че президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство и че те са потвърдили подкрепата си за Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също казва, че е разговарял с външните министри на Г-7 и с върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност.

- Путин подписва закон, позволяващ 30-дневни арести за нарушаване на военно положение в местата, където е въведено.

- На наемниците от Вагнер е обещана амнистия, ако оставят оръжието си, "но трябва да го направят бързо", цитира агенция ТАСС депутата Павел Крашенинников.

- Министерството на външните работи на Русия публикува изявление, в което предупреждава западните страни да не използват бунта на групата Вагнер "за постигане на своите русофобски цели".

- Канцеларията на президента на Беларус Александър Лукашенко казва, че той е сключил сделка с Пригожин, който се е съгласил да деескалира ситуацията.

- Пригожин казва, че е наредил на своите бойци, които напредват към Москва в конвой, да се обърнат и да се върнат в базите си, за да избегнат кръвопролития.