Заплахите на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за използване на ядрено оръжие на фона на загубите, които силите на Москва понасят в Украйна, правят въпроса за това как САЩ биха отговорили на подобно развитие все по-належащ, отбелязват в редакцията на американския вестник The Hill. Агенция "Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на неговия автор.

Още от началото на войната в Украйна през февруари, официални лица на Вашингтон подчертаха, че се разработват планове за противодействие на редица действия на Москва, като запазиха подробностите в тайна.

Въпреки че според администрацията на американския президент Джо Байдън няма признаци Кремъл да е предприел стъпки към подготовката за ядрен удар - и че Вашингтон не е променил собствената си ядрена позиция - експертите казват, че потенциалните варианти на САЩ може да се превърнат в реален сценарий предвид провалената военна кампания на Русия и все по-разочарования Путин.

Марк Кансиън, бивш служител на Пентагона и настоящ експерт по отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че отговорът на САЩ на голяма руска атака ще бъде двоен - един военен и един дипломатически.

"Ако украинците продължат да се бият, ние ще продължим нашия поток от помощ и вероятно ще свалим ръкавиците“ по отношение на оръжията, предоставени на Киев, коментира ескпертът пред The ​​Hill.

В горната част на списъка с желания на Украйна е тактическата ракетна система ATACMS, която е в състояние да изминава четири пъти по-голямо разстояние в сравнение със снарядите, с които Киев разполага към настоящия момент. Сражаващата се в конфликта страна от месеци иска от САЩ системата, но Вашингтон се колебае да я предостави поради опасения, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Въпреки това, ако Москва използва тактическо ядрено оръжие срещу украински войски или цивилни или дори детонира такова устройство далеч от населени места, Кансиън прогнозира, че администрацията най-накрая ще позволи доставките на ATACMS на Киев или "всичко друго, което поиска“, за да поразява руски цели.

Междувременно от дипломатическа страна на нещата, руската употреба на ядрени оръжия може много да подтикне страни като Индия, Китай и Турция - последната е съюзник на НАТО - да окажат икономически натиск върху Путин, според Кансиън.

"Мисля, че един ядрен удар наистина би ги поставил под силен натиск да се съгласят със санкциите и да възприемат по-твърда позиция спрямо Русия, така че Москва ще загуби тези спасителни линии, за които са се вкопчвали и са ги поддържали“, твърди експертът.

Миналата седмица съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди за "катастрофални последици“, ако Москва разположи ядрени оръжия и допълни, че по-конкретен ултиматум е бил поставен на Москва в "лични съобщения“.

От самото начало на конфликта, държавният глава на САЩ Джо Байдън увери, че няма да бъдат изпращани американски войници в Украйна. На свой ред експерти предупреждават, че ядрен отговор на ядрена атака може бързо да ескалира в ядрена световна война.

Пенсионираният генерал Дейвид Петреъс дава прогноза за това как САЩ ще отговорят на руска ядрена атака, въпреки че отбеляза, че умишлено е избягвал да говори със Съливан по този въпрос.

"Искам да кажа, само за да ви дам една хипотеза, как бихме отговорили. Като ръководители на НАТО – с колективно усилие, което ще изличи всички руски конвенционални сили, които идентифицираме на бойното поле в Украйна или Крим, както и всеки руски кораб в Черно море“, обясни Петреъс.

Лора Купър, заместник-помощник-министърът на отбраната на САЩ, отговаряща за Русия, Украйна и Евразия, заяви във вторник, че официалните лица на САЩ "непрекъснато се консултират със съюзниците относно заплахата от Русия, включително ядрената. НАТО е основният ни форум за консултации по тези въпроси“.

В тази връзка австрийски служител заяви пред изданието, че Австрия "се е предложила като неутрална платформа за трудни преговори и е готова да преговаря за деескалация, както и да поддържа канали за комуникация с Русия“.

На 21 август Путин предупреди, че Русия ще разположи огромния си ядрен арсенал, за да защити територията и гражданите на страната – а вече и анексираните украински територии. Въпреки това и Киев, и Вашингтон заявиха, че заплахата на Путин няма да ги спре да продължат да се борят за връщането на тези региони.

В интервю за телевизионния канал CNN американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че макар да нама разузнавателни данни, които да предполагат, че руският лидер е избрал да използва ядрено оръжие, "г-н Путин не бива да се проверява“.

"За да бъде ясно, човекът, който взема това решение, искам да кажа, е само един“, подчерта Остин.

Джон Кърби, координаторът за стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ, на свой ред заяви в понеделник, че Вашингтон наблюдава "отблизо“ руската дейност в Запорожката електроцентрала – друго място, което Путин може да избере да атакува, за да ескалира войната.

А бившият съветник по националната сигурност Х. Р. Макмастър в неделя каза, че Путин е "под изключителен натиск" след поредицата от провали на бойното поле и вътрешно недоволство заради заповедта за мобилизация, която може да хвърли стотици хиляди резервисти във войната.

"Мисля, че посланието към [Путин] е, че използването на ядреното оръжие е самоубийство. И отговорът на НАТО и САЩ не трябва да бъде ядрен“, каза Макмастър пред CBS.

Страховете бяха допълнително разпалени тази седмица, когато се появи онлайн видео на влак в Русия, който изглежда превозва оборудване от военна част, която борави с ядрени оръжия. Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от служители на Пентагона.

Запитана дали Пентагонът е видял нещо, което да показва, че Русия обмисля използването на ядрени оръжия, Лора Купър отговори, че служителите "със сигурност са чули дрънкането на оръжия на Путин“, но "не виждат признаци, които да ни накарат да променим позицията си“.

Купър също отказа да отговори на въпроси дали САЩ са забелязали някакво движение на руските ядрени сили, позовавайки се на защитата на американското разузнаване.

Някои, включително конгресменът Майк Търнър (републиканец от Охайо), високопоставен член на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ, призоваха администрацията да увеличи ядрената си готовност в Европа и да премести допълнителни средства за противоракетна отбрана в региона.

"Тази администрация трябва да засили противоракетната отбрана“, каза Търнър по Fox News през уикенда. "Имаме активи в Европа и трябва да ги ангажираме, за да можем да осигурим защита на нашите съюзници“, допълни той.

Много спекулации се чуха и относно точния вид оръжие, което Путин потенциално може да използва. Опасенията са, че той може да прибегне до използването на тактически ядрени оръжия - предназначени да бъдат използвани в битка или върху конкретно населено място, за да се опита да сложи край на конфликт.

"Винаги трябва да се опитваме да приемем заплахата от употребата на ядрено оръжие сериозно, затова наблюдаваме много внимателно и се консултираме отблизо със съюзниците“, каза Купър.

"Но в същото време, в този момент, реториката (на Русия) е само реторика, виждаме единствено безотговорно дрънкане на оръжия“, допълни още Купър.

Засега САЩ ще отговорят на руската агресия, като продължат да изливат оръжия и друга помощ в Украйна.

На въпрос дали САЩ ще осигурят средства, за да помогнат на украинците да се защитят от евентуален ядрен удар, Купър каза, че Вашингтон вече е предоставил "значително количество защитно оборудване срещу химически, биологични и радиологични заплахи“.

Тя припомни и за пакета военна помощ от по-рано тази година, който включва "редица артикули за лично предпазно оборудване“, както и "значителни количества“ от такова оборудване, дадено като част от Програмата за съвместно намаляване на заплахите.