Службата за сигурност на Украйна (СБУ) предполагаемо е прихванала разговор на руснаците, потвърждавайки, че това е диверсионната група, взривила Каховската водноелектрическа централа, съобщава РБК-Украйна.

В публикувания в YouTube разговор може обсъждат помежду си последствията от тази катастрофа, които се опитват да скрият в Руската федерация.

Както отбелязват от СБУ, руснаците са искали да изнудват Украйна, като взривят язовира и организират причинена от човека катастрофа в южната част на Украйна.

"Не те (украинската страна - бел.ред.) го направиха. Нашата диверсионна група беше там. Искаха да ги уплашат с този язовир. Не стана по план, но повече, отколкото те планираха", казва предполагаемият руски военен.

Той описва последствията от тази катастрофа, "които се опитват да скрият в Руската федерация: покачване на нивото на водата, наводняване на територии и разрушения".

На свой ред СБУ припомня, че в Украйна е образувано наказателно производство за военно престъпление на Руската федерация. Разследването е образувано по два члена от Наказателния кодекс - чл. 438 (нарушение на законите и обичаите на войната) и чл. 441 (екоцид).