Президентът на Чечения Рамзан Кадиров твърди, че е успял да върне чистокръвния си кон Заза от Чехия с помощта на украинските специални служби, съобщи самият той в Telegram, цитиран от Украинская правда.

Медията припомня, че по-рано Чешката република е замразила собствеността на Кадиров, включително няколко коня, като част от международните санкции.

По-късно едно от животните е откраднато от конюшня в чешкото село Крабчице. Според местната полиция става въпрос за кон на стойност почти 17 хиляди евро (32.88 хиляди лева).

Сега Кадиров уверява, че "всъщност" кражбата е била организирана по негово нареждане от специалните служби на Украйна.

"В началото на годината представители на украинските специални служби дойдоха при мен чрез посредници, които предложиха да купят Заза. Те знаеха за привързаността ми към коня и не пропуснаха. Разбира се, аз се съгласих. Честно казано, мислех, че Заза ще бъде предаден някак си официално, с отмяна на санкциите за него и т.н. Но се оказа, че спецслужбите имат дързък план, просто инсценираха кражбата му от конюшня в Чехия в сговор с чешката полиция“.

Според Кадиров Зазу вече се е прибрал и кражбата му е струвала 18 000 долара (32 000 лева). "Предвид реалната му стойност и отличното му родословие, това е нищожна цена“, категоричен е щастливият стопанин на Заза.