Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров предложи да изпрати свои бойци в Белгородска област за ликвидиране на украинските диверсионно-разузнавателни групи, предава ТАСС.

"Върховният главнокомандващ, разбира се, знае по-добре. Но бих искал да ви напомня, че чеченските части можеха да се справят с терористите, които нахлуха в Белгородска област“, написа Кадиров в своя канал в Telegram.

По думите му бойците от Чечения имат опит, който им позволява да ликвидират диверсанти без последствия за цивилното население и инфраструктурата.

Кадиров уточни, че общият брой на чеченските бойци в батальони и полкове на силовите и военни структури надхвърля 70 000 души. "Това са цели три армии! Всички подразделения са обучени в Руския университет за специални сили. Снабдени са с най-новите технологии, обучени са, оборудвани са с безотказно оръжие и са готови да изпълнят всяка заповед на Върховния главнокомандващ, за да защитят нашата държава и нашите граждани“, увери още той.

Украинските войски продължиха да обстрелват Шебекино в Белгородска област през уикенда, подчертава агенцията. Според губернатора на региона Вячеслав Гладков на 3 юни Въоръжените сили на Украйна са изстреляли 519 единици различни боеприпаси срещу Шебекинския градски район. В резултат на обстрела са загинали двама души.

На 4 юни Гладков каза, че ДРГ е влязла в село Нова Таволжанка. По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че части на Западния военен окръг и граничната служба на ФСБ са засекли опит на диверсанти да проникнат в реката близо до Нова Таволжанка. Ударени са от артилерия. В резултат на това "диверсантите се оттеглиха“.