Лидерът на Чечна Рамзан Кадиров определи конфликта между Запада и Русия в Украйна като "свещенна война“ и призова всички кавказци да се обединят в борбата за "традиционните ценности“.

"Валахи, това е джихад! И нашите чеченски командири решиха да не се защитават, а само да атакуват. Унищожете тези шейтани, където и да са и колкото и добре да се крият. Така че следете за добри новини. Ще има такива. И обичайте страната си! Любов не само на думи“, призова Кадиров в своя Телеграм-канал.

Както отбеляза чеченският лидер, "те искат да разкъсат нашата родина на парчета, да я унижат, да я стъпчат в мръсотията и в крайна сметка да осквернят нашата вяра и култура, така че да нямаме идентичност и семейни ценности“.

"Сатанистката демокрация е, когато правата на атеистите са защитени, но вярващите са обидени. Или когато традиционните двойки се лишават от деца и се прехвърлят в еднополови семейства. Умишлено еднополови, не случайно. И в Европа го преглътнаха. Смятат го за модерно, цивилизовано. Колкото по-разкрепостени са под пояса, толкова по-добре за тях. И в това виждам деградация и сатанизъм. И бих предпочел да се боря с него в зародиш там, отколкото да оставя тази мерзост да обгърне нашата родина тук“, подчерта ръководителят на Чечня.

Той напомни на жителите на съседните кавказки републики за митинга в Грозни срещу карикатурите на пророка Мохамед.

"Същите сили, които обидиха най-добрите хора, сега се бият срещу нас в Украйна, или по-точно те вече се бият на земята на нашата Русия. Протестиращите в Грозни се заканиха да отидат в Европа и да се разправят с нарушителите. Къде са тези герои? Един себеуважаващ се мюсюлманин няма да търси оправдания“.