Лидерът на руския регион Чечения Рамзан Кадиров обяви, че се гордее със сина си тийнейджър Адам за побоя над затворник, обвинен в изгаряне на Корана, пише Reuters.

Кадиров публикува коментарите в Telegram, придружени от клип, в който се вижда как млад мъж в камуфлажни дрехи удря с юмруци и рита друг мъж, свит на стол, преди да го събори на пода и да го удари по главата.

Чеченският лидер, който се представя като лоялен съюзник на президента Владимир Путин, заяви, че пуска видеото, за да разреши всякакви съмнения дали инцидентът, за който беше съобщено за първи път миналия месец, наистина се е случил.

"Той го преби и постъпи правилно“, заяви Кадиров. "Без преувеличение, да, гордея се с постъпката на Адам“, каза той, добавяйки, че уважава момчето за това, че е придобило "възрастни идеали за чест, достойнство и защита на своята религия“.

Затворникът Никита Журавел се оплака от нападението на руския омбудсман по правата на човека, която каза миналия месец, че е отнесла въпроса до своя колега в Чечня.

46-годишният Кадиров управлява Чечения с желязна ръка, откакто стана президент през 2007 г., следвайки стъпките на баща си Ахмат, който беше убит при бомбен атентат през 2004 г. Той се радваше на щедро финансиране от Путин за възстановяване на предимно мюсюлманския регион, който пострада силно в две войни след разпадането на Съветския съюз, когато той се опита да се откъсне от контрола на Москва.

Кадиров дава все по-голяма публичност на тримата си синове тийнейджъри, които каза миналата година, че изпраща да се бият на страната на Русия във войната в Украйна. Степента на действителното им участие в някакви бойни действия не е ясна.

Най-големият, Ахмат, беше сниман с Путин в Кремъл през март, подхранвайки слуховете, че е подготвян за наследник на Кадиров.

Здравето на Кадиров е обект на интензивни спекулации, като този месец се появиха слухове, че той е мъртъв или в кома. Миналата седмица той публикува публикация в Telegram, в която казва, че е добре и причината да пътува до московска болница е да посети леглото на болен чичо.