Президент на Чечения Рамзан Кадиров изпраща части на елитната формация “Ахмат-1" в Украйна, от своя страна Киев се опитва да възстанови бригадата "Азов", пише сръбският вестник Политика.

Бойци от чеченската полиция за борба с безредиците от формацията "Ахмат-1"

са изпратени в зоната на военните действия, съобщи в последното си обръщение Рамзан Кадиров. 

"Членовете на полицейския отряд "Ахмат-1“ от Националната гвардия на Република Чечения започнаха да сменят своите другари в зоната за специална военна операция. В състава влизат бойци, които имат богат опит във военните действия“, съобщи Кадиров в своя Telegram канал.

Той припомни, че много бойци от това подразделение преди това са участвали в боевете за стратегически обекти и населени места в Донбас.

"Чеченските бойци разполагат с всичко необходимо за изпълнение на оперативни мисии.От пълна бойна готовност до модерно оборудване и оръжия", съобщи Кадиров.

“В тази нова част има повече от 2000 бойци“, съобщи той.

От друга страна, участвалата в тежките боеве за Мариупол бригада "Азов" се опитва да се възстанови от тежките бойни загуби, за да може да вземе участие в следващото голямо украинско настъпление.

Отрядът се надява да наеме 6500 нови бойци, за да възстанови бойната си мощ.

Освен това ръководителите на "Азов" се опитват да освободят повече от 1000 бойци, останали в Русия като военнопленници.

"Готови сме да освободим нашата територията, заяви майор Богдан Тавр Кротевич, който е Заместник-командир на бригадата и ръководи усилията за възстановяване, след като беше освободен от руски плен през есента.