Чеченският лидер Рамзан Кадиров се противопостави на забраната на руските войници да имат бради, присъединявайки се към началника на наемниците на Евгений Пригожин в последното избухване на двамата мъже срещу руското военно ръководство, предава Reuters.

В интервю за новинарския сайт РБК Виктор Соболев, пенсиониран генерал-лейтенант и член на руския парламент, защити забраната на брадите, личните смартфони и таблети като "елементарна част от военната дисциплина".

"Очевидно генерал-лейтенант Виктор Соболев има много свободно време... тъй като няма какво да прави, освен да препрочита военния кодекс на поведение“, написа Кадиров и определи коментарите на Соболев като "явна провокация", като съобщи, че неговите войници, предимно мюсюлмани, носят бради като част от религиозния си дълг.

Началникът на "Вагнер“ Пригожин, чийто разрив с отбранителната върхушка стана публичен през последната седмица, нарече коментарите на Соболев "абсурдни" и "архаизми от 60-те години".

Кадиров и Пригожин, чиито сили в Украйна действат до голяма степен автономно от висшето командване, станаха по-откровени в критиките си към руското военно ръководство, след като армиите на Москва претърпяха поредица от поражения през есента.

Двамата мъже са сформирали мълчалив съюз, като взаимно засилват критиките си към висшето военно ръководство и призовават за по-решителни действия във войната.