Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров изрази в своя канал в Телеграм личното си отношение към размяната на пленници между Русия и Украйна, извършена в сряда, сред които бяха командирите на батальона "Азов“, за които в Москва твърдяха, че ще бъдат съдени на военен трибунал.

"Изключително съм недоволен от вчерашния обмен. Даже самата ситуация ми е неразбираема. Винаги, когато се взимаха бойни или тактически решения, се съветваха с нас, активните участници в "спецоперацията“. А тук... Разбирам, че на върха в Министерството на отбраната и ФСБ е много по-видимо, но смятам, че престъпниците, признати за терористи, не могат да бъдат разменени за военнослужещи. Бих го разбрал, ако имаше равностоен обмен“, написа ръководителят на Чечня.

Кадиров смята за погрешно това, че Русия е извършила размяната при украински условия и "предаването дори на един от тези азовски терористи трябваше да бъде неприемливо“. В същото време чеченският лидер отбеляза, че неговото лично мнение не влияе на факта, че всяка заповед на Владимир Путин ще бъде изпълнена.

Министерството на отбраната на Русия съобщи по-рано, че 55 военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация, т.нар. ДНР и ЛНР са се завърнали от територията, контролирана от Киев. Украинската страна обяви връщането на 215 войници от плен, включително чуждестранни наемници, осъдени на смърт в ДНР, и военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, включително командири на Азов. Според The ​​Guardian сред завърналите се в Русия е украинският опозиционен политик Виктор Медведчук.