Новото правителство на Лиз Тръс ще бъде първото в Обединеното кралство без бял мъж, заемащ една от така наречените четири големи държавни служби, съобщава Bloomberg.

Новият премиер назначи Куаси Квартенг за министър на финансите, което го направи първия чернокож канцлер на Великобритания. Суела Брейвърман, която е от индийски произход, беше назначена за министър на вътрешните работи, докато Джеймс Клевърли, който се идентифицира като смесена раса, получи ролята на висш дипломат като външен министър.

Самата Тръс е третата жена министър-председател на Великобритания.

След тежък балотаж срещу Риши Сунак, Тръс даде приоритет на лоялността и идеологическите съобръжения преди всичко, отбелязва американската агенция. Тя изгради кампанията си върху привличането на дясната страна на партията, която все още е обсебена от бившия лидер Маргарет Тачър, и нейните избори за най-големите позиции в британската политика отразяват това.

Образованият в Кеймбриджкия университет и Харвард Квартенг, например, има история на сътрудничество с Тръс, включително съавторство на книга от 2012 г. "Британия без окови“, в която се застъпва за дерегулация и свободни пазари. Брейвърман, който е министър в кабинета за по-малко от година като главен прокурор, е силен поддръжник на правителствената програма за депортиране на мигранти.

Въпреки това многообразието на кабинета също така позволява на консерваторите да търсят политически капитал, смята Bloomberg.